Zprávy z doslechu – co se děje v Havířově…

Havířov byl až donedávna pivní pouští. Připomněl mi to trefný článek ze serveru pividky.cz. Dočká se toto město bez historie brzké změny?

Pamětníci ještě pamatují v Havířově Opavský Zlatovar. Já jsem tam však vždy narazil jen na Radegast, Pilsner Urquell nebo Ostravar. Výjimkou bylo snad krátkodobé čepování Novopacké 12°v unimo buňce u autobusové zastávky naproti Městského úřadu v roce 2002. Svěží vítr do Havířova přinesl až vojkovický Koníček, který tam v současnosti řehtá hned v několika hospodách.

Již pár měsíců se však šíří zpráva, že Havířov by měl konečně dostat svůj první vlastní minipivovar. Po boomu v Karviné, kde se již vyrábí pivo Larische, před otevřením je nový minipivovar v hospodě „Na bečkách“ a prozatím načerno se pivovarnictví věnuje jakýsi podloudný vařič v blízkosti vlakového nádraží, je na tahu právě Havířov. Dnes jsem zaslechl první důvěrné informace:

Podnik se má jmenovat Venuše. Ostravákům se pochopitelně hned nabídne asociace na stejnojmennou hospodu v Hrabůvce. Přestože se přímo nabízí široká škála názvů piv s vesmírnou tématikou ( Mars, Jupiter, Země, Uran, Neptun, Pluto, Supernova, Kometa, Černá díra), výrobek má mít strohý a nic neříkající název Milver, což je prý kombinovaná zkratka jmen majitele. Ach ten nesoudný narcismus! Představuji si, že by se mé pivo nazývalo Marjar 12°! Pokusná várka již byla uvařena, ovšem při ležení údajně došlo k problémům s chlazením, proto bylo nutno pivo vylít. Dva mladí sládci údajně nemají prakticky žádné zkušenosti a tak je nutná pomoc zvenčí.

Historicky první havířovský minipivovar vzniká za porodních bolestí. Věřme, že se mu nástup na naši pivní scénu podaří a nebude následovat odstrašující příklad českotěšínského Sachsenbergu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

16 komentářů u “Zprávy z doslechu – co se děje v Havířově…

  1. Snažíme se poušť změnit v oázu a připojujeme se k Havířovským minipivovarům…Čepovat se bude 11°Magdon a 13°Maur.Posuďte chuť a kvalitu už od 26.6.2015.Projekt vznikl již v roce 2012,jeho realizace byla bohužel zdlouhavá,ale jsme opravdu První havířovský minipivovar postavený na zelené louce.Dej Bůh štěstí!!!

    • Ochutnal jsem Vašeho Magdona a Maryčku,ale nejvíce mě zaujal Vánoční speciál 15ka Kvarc. U prvního půllitru jsem si ještě nebyl jistý,u druhého už jsem měl jasno a u třetího půllitru jsem si Vašeho Kvarce zamiloval :-) Povedl se ! …
      ….a ještě chvalím jídlo + noblesní záchodky. René Costache

  2. Ano správně, odvoz podnikovým vozem je po pěti pivech. Ale měl by být již po jednom pivu. A proč, protože nechtějí, aby hosta nepříjemná situace nenutila zrychlovat krok či k běhu při cestě domů. Myslím, že není nutno hádat proč. Po roce vaření tzv. piva se to již mohli naučit.

    • Některé pivovary nebo dokonce národy se nenaučí pořádně vařit pivo za celá staletí. Podle mého názoru to ale není případ havířovské Venuše, neboť mi osobně tamní pivo docela chutnalo. Záleží to hlavně na sládkovi. Milverské začátky byly prý strašné, jak tam vařil Marek Pietoň tak se to docela dalo.

  3. Je pravdou že Havířov je víceméně součást“razoviteho regionu“a místní pivaři mají opravdu ustálenou chuť Nošovickým Radegastem…tradice je tradice..Radegast je pro místní štamgasty patiotizmus..ale nazvat Havířov pivní pouští je opravdu minimálně neznalost terénu…opravdu by bylo vhodné si to tam trochu zmapovat a ne jen projet autem Hlavní Třídu a ledovat vývěsní štíty restaurací a pivnic….

    • Opět podotýkám, že svůj rok starý článek jsem psal na popud mého seznámení s takřka stejnojmennou statí ze stránek pividky.cz. Tvořil jsem jej s nadějí, že se pro pravověrné pivaře neuspokojivá situace v Havířově změní v dohledné době k lepšímu, což se naštěstí průběžně děje. Avšak nemluvě o samotném Havířovu, „pivní“ patriot, který celý život chlemtá Radegast, který byl naposledy slušný někdy počátkem 90. let a ignoruje rozvoj dalších pivních značek v okolí u mne není vlastenec, ale slušně řečeno těžký omezenec.

      • Pokud tedy neznáš pozadí-pokud nejsi Havířovák-proč to tedy píšeš..uznávám že Radegast není to co býval…ale napsat že Havířov je pivní poušť……kdyby se tady dávaly tz lajky jako na fejsu-pochopím-jsi zběratel…ale nevypadáš na to…naopak-vidím že o pivu něco víš…tak proč tady naříkáš že v Havru pravověrní pivaři pláčou???Pití Radka patří k místnímu koloritu-ale minimálně 15 letje v Havru nabídka piv na úrovni…jojo synku rejpnul sis do vosího hnízda…a nemá vliv jestli před rokem nebo letos…ty piva se tu čepují roky…jenom je třeba vystoupit z auta a zajit někam bokem-mimo Hlavní Třídu..prostě mi to připadá žes ten komentář napsal během cesty autem-a já jsem patriot-ne vlastenec…Radek sem patří..asi jako Holba do Jeseníků nebo Litovel na Moravu…neignoruji cizí-ochutnám..odsoudím chuť nebo posoudím kvalitu..zajeď do Plzně a pokecej tam o tom že pití Pilzneru je vlastně ztráta času..protože nějakej z horní dolní si koupil pivostroj a jelikož si na aukru koupil substrát tak to má o hodně ale určitě o hodně lepší…tolik k pivní poušti v Havířově…

        • Jen pro tvou informaci: V Plzni jsem skutečně byl a přímo v pivovaru PU jsem je zdupal, že si nechají svoje pivo kurvit Jihoafričany (společnosti SAB Miller patří i Radegast). Mým hlavním oponentem byl samotný hlavní obchodní sládek Václav Berka. Toto setkání je (mimo jiné) zdokumentováno ve filmu Česká pivní válka, který se momentálně hraje po klubových kinech a hospodách. Minipivovary u nás pomáhají udržovat tradici poctivého vaření piva a popíjet při současné situaci renesance řemeslného pivovarnictví Gambáč nebo Radegast je pro mne skutečně ztráta času a peněz.

  4. Autor článku v Havířově narazil jen na Radegast,Plzeň a Ostravar a město mu připadá jako “ pivní poušť “ . Havířovští pivaři však mají na výběr mnohem víc značek. Běžně vám v Havířově načepují např. Budvar,Gambrinus,Kozel, Staropramen,speciály Velvet či Granát a další. Ze zahraničních značek je na čepu Stella Artois,Hoegaarden a jednu dobu i Heineken.U Balona čepují výborného Štajgra,nebo Bulače a další speciály. Ne Ne , v Havířově NENÍ poušť :-)
    P.S. – Larische z karvinské Ovečky je skvělý ! Taktéž Fryštátský ležák(Bečky,Baron) je boží !

    • Článek o havířovské pivní poušti byl uveřejněn v lednu 2014 a k tomuto datu to tam tak opravdu vypadalo. Že byl tenkrát v tomto městě ještě k dispozici Kozel, Staropramen, Gambrinus nebo Heineken jsem možná podvědomě tušil, ale nezmiňoval, neboť se jedná o výrobky stejných nadnárodních chemiček (SAB Miller, Coors Molson, Heineken). Venuše začala oficiálně vařit o něco později a dnes je v provozu i nadějný minipivovar U Balona (zvlášť mi chutná 10°Bulač). Rovněž v Havířově funguje i pivotéka. Trend je v současnosti pozitivní, jen neusnout na lisovaném chmelu!

      • Že byl článek publikován před rokem jsem nepřehlédl.
        Naopak mě překvapilo,že článek není starší,protože Budvar,Staropramen,Kozel nebo třeba Zwettler se v Havířově čepovali už před 15 – 20 lety. A v hospůdkách na nábřeží se čepuje mnoho let Černá hora nebo Krušovice. V roce 2012 potěšil ležák Macek nebo třeba Fénix :-) a v roce 2013 řada piv z Vojkovického pivovaru u Koníčka. Zkrátka Havířov není jenom Hlavní či Dlouhá třída a jestli Radegast+Plzeň+Ostravar znamená „pivní poušť „, tak ta byla v Havířově v roce 1989, ale ne v r. 2014 :-) Jinak Bulač u Balona je skvělý a další pivovárky Havířov POTŘEBUJE :-)

  5. Milver je takové cosi, téměř bez chuti a zápachu. S pěnou, která vypadá jak z Jaru. Pít se to dá, neurazí, nenadchne. Po čtyřech kouscích hlava nebolí.
    Jinak už skoro rok, je k dostání „U Balona“ jejich vlastní polotmavý Macek. A to je pane jinačí písnička.

    • Měl sis dát 5 kusů jako já a měl bys to i s odvozem zdarma domů. Tahle služba odvozu po 5 pivech je fakt bez konkurence, to vám nikde nenabídnou, což oceňuji. Pivo je dobré a na to, že začínají je povedené. Určitě se musí ještě vychytat detaily, ale nějak se začít musí a na to, že sládci jak se tady píše nemají zkušenosti tu chuť piva docela zvládli. Určitě se pivo bude měnit s každou novou várkou a já jim přeji, ať se jim to daří :-) Já jsem spokojen už teď!!!

  6. „neříkající název Milver, což je prý kombinovaná zkratka jmen majitele“

    možná se inspirovali pivovrem Mikkeller, který přišel ke svému jménu obdobným zůsobem:-)

Napsat komentář k Vendula Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>