Prznění piva

 

….. aneb  Hlavní nepřátelé dobrého piva v globalizovaném světě

 

Stejně jako česká literatura v dobách národního obrození měla své nepřátele (hubitele) v podobě prašiviny, molů a Jezovitů, současné pivovarnictví rovněž čelí řadě hrozeb.

 

V prvé řadě jsou to urychlované a nešetrné postupy při výrobě piva, které vedou k navyšování produkce a zisku, samotnému pivu však velice ubližují.

 

 Zde je stručný seznam hlavních „prasáren“ 

  • odporná „moderní“ metoda HGB (High Gravity Brewing), která pracuje s primárním vysokostupňovým roztokem (14°, 16°atd.), který je následně pomocí počítače rozřeďován na další produkty velkovýrobce jako je např. Speciál, Ležák, Premium či Výčepní světlé
  • masové používání cylindrokónických tanků (CK), ve kterých je při současném šetření energií zkracována doba kvašení a zrání, což má nesporný vliv na výslednou kvalitu nápoje
  • šizení na surovinách, používání jiných kmenů kvasnic vhodných k fermentaci v CK tancích
  • nešetrná pasterizace, která sice prodlužuje trvanlivost výsledného výrobku, v konečném důsledku však zbaví nápoj jakékoliv zbytkové chuti
  • přidávání konzervantů, barviv a jiných přísad z pestré řady tzv.“éček“

 

V další fázi se k těmto vesměs negativním faktorům přidává i lživá reklama a zejména protiprávní obchodní politika, kdy si pivovarnické koncerny jako je u nás Heineken, SAB Miller nebo Anheuser Busch – InBev za nenávratnou finanční půjčku zavážou majitele hospod a nutí je pak na základě sporných smluv léta prodávat pouze jejich nekvalitní výrobky. Čas od času jsou za svá počínání i sankciováni, avšak tyto monopoly pochopitelně mají na pokuty, které si pak nejspíš ještě odečtou od daňového základu.

 

Jestliže zrovna lovíte bobříka odvahy a máte kuráž pozřít Pilsner Urquell, vězte že tato ochranná známka někdejšího rodinného stříbra dnes patří americko – jihoafrickému koncernu a že „pivo“ se stejným názvem se stejně tak vaří na Slovensku, v Polsku či dokonce na Ukrajině.

 

Výčepní, který v zemi, kde se v současné době nalézá přes 150 pivovarů točí tvrdošijně Gambáč je zkorumpovaný lump a nevěřte mu ani pozdrav!

 

 

Jsme národ skutečných pivařů……?

 

……..nebo jen přízemních slimpalů navyklých na alkohol a líných udělat pár kroků navíc do lepší a zajímavější hospody?

 

Víte, že pivo se vaří na našem území prokazatelně už více než 2000 let?

 

Víte, že v současnosti u nás existuje zhruba 150 pivovarů, které produkují piva výčepní, světlé, tmavé i speciální ležáky, moky pšeničné, svrchně kvašené, nakuřované a s nejrůznějšími příchutěmi?

 

Víte, že nejnotoričtěji známí velkovýrobci šidí výrobu, monstrózní husté várky ředí sodovou vodou na požadovanou stupňovitost, omezují dobu kvašení a zrání, protizákonně uplácejí majitele restaurací a lžou nám v reklamě?

 

Víte, že poctivé pivo je plné vitamínů, minerálů a dalších zdravých látek a že se jedná v podstatě o tzv. iontový nápoj?

 

Chcete-li aby byly české země opět oázou pivní blaženosti nechlastejte eurosračky,

 

Proto podporujte svůj lokální minipivovar a konzumujte vzdělaní!

 


UTOPIJE,  www.pivniagentura.cz