1516

Nejedná se v tomto případě o samotný letopočet, který lidstvu přinesl nezapomenutelný Zákon nejvyšší čistoty, ale o zavedený vídeňský minipivovar.

1516 jsem navštívil poprvé od loňského prosince a věru jsem nelitoval. Ležák se zprvu zdál trochu nasládlý, vzápětí však přišla dávka nekompromisní a typicky ležákovské chmelovitosti. Takové, jakou svého času disponovaly kupříkladu lagery severočeské provenience. Pivař by si přál, aby tato ušlechtilá chuť trvala co nejdéle, bohužel je to jen na chvíli. Doznívání bylo celkem fádní s lehkým, nepříliš výrazným kváskem. Jinak dávám určitě jedničku, neboť pro mne se jedná o zřejmě nejchutnější pivo této kategorie v celé Vídni. Všiml jsem si, že onoho dne bylo v nabídce i pivo Gose inzerované jako Saské kyselé (Sour Saxon). Sem s ním! Bylo to mé třetí seznámení s tímto druhem a úplně první v čepované verzi. V prvním plánu samozřejmě celková kyselost a dokonce lehoučká slanost (do Gose se přidává kuchyňská sůl) primární chutí však prostupuje celkem výrazná příchuť pomerančové kůry, která se tam však nejspíš nepřidává. Doznívání opět trpké. Pivo zajímavé, avšak pro 90% českých pivařů určitě nepitelné. 1516 mne překvapil a rád tam znovu zavítám při nejbližší příležitosti.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>