Kurník Šopa

Hospody s tzv. čtvrtou pípou, čili s neotřelými a stále se střídajícími pivními značkami se začínají rozvíjet i v průmyslové a konzervativní Ostravě. Kupodivu se tak děje více než v centru města na sídlištních perifériích.

Po vzniku hospody U Segala se knajpa pivn ích znalců objevila i v Pustkovci. Na rozdíl od Segala, který začal zhruba před dvěmi a půl lety klasickou Ostravou a tehdy inovátorskými Svijanami Kurník Šopa měla záměr už jasný. Objekt, který je součástí nevzhledného železobetonového komplexu nevypadá zvenčí vůbec vábně. Interiér s nedostatkem denního světla je však útulný a spíše než poctivou českou pivnici připomíná anglo-americký pub, což je dnes poměrně tendenční. Podnik disponuje 7 pípami, na jedné je trvale umístěna kofola. Základní sortiment tvoří Svijany a 12°Polička, což by mne nadchlo tak před 8 – 10 lety. Nicméně pár píp je rotačních a tak podnik nabízí řadu  blízkých i vzdálených minipivovarských speciálů. Nedávno měl kupř. na čepu beskydské pivo z Ostravice. Ve včerejší nabídce byl vedle medového Qásku též Chlumecký Pale Ale od Lobkowicze a černý Merlin z Protivína. Vysokochlumecký svrchně kvašený mok mne docela zklamal. Očekával jsem výrazné chmelové aróma, avšak pivo chutnalo jako by někdo v běžném ležáku rozpustil pár zelených bonbónů Bon-pari. Merlin byl o poznání pivnější, ale určitě bych jich nedokázal vypít mnoho. Více mne z této kategorie oslovuje např. tmavý 13°Garážmistr z Martinova.

V Šopě jsem se ocitl krátce po otvíračcce kdy hosté teprve začínali přicházet. Chtělo by to přijít večer a vychutnat si atmosféru. Oba provozovatelé jsou prozatím spokojeni protože podnik si za krátkou dobu svého trvání zákazníky již našel. Slušný výběr piva, stylové prostředí, pivní chuťovky.Součástí sortimentu je i malá pivotéka se zahraničními pivy. Trochu mi vadí otevírací doba v 16 hodin, ale na druhé straně je možno načat se v jiných nálevnách a v Kurníku Šopě se kvalitně dorazit nebo si alespoň spravit chuť.

Ostrava má stále co dohánět, ale Kurník Šopa v Pustkovci je důkazem, že jsme na správné cestě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u “Kurník Šopa

  1. Tenhle komentář, jež jsem našel na netu možná vysvětluje tu rádoby aleovskou chuť Chlumeckého Ale… Zdarvim, Jirka

    Další komentář

    Pitelnost je vynikající, což je dané zejména dosti neutrálním charakterem piva, který vás při setrvalé konzumaci neunaví. Kvašeno kvasnicemi California ale.

    Než nám donesli pivo, dozvěděl jsem se od spolukonzumentů, dobře obeznámených se záměrem pivovaru, co mám asi čekat a jak je tento pale ale vůbec zamýšlen. Bylo mi řečeno, že cílem je ukázat českému konzumentovi šíři pivních stylů (což už teď Pivovary Lobkowicz dělají velmi dobře — díky za to!) a přitom ho nepřekvapit rovnou nějakým „echt ejlem“. Že tedy před sebou mám ejl ležák je naprosto správně, nejde o chybu ve výrobě nebo snahu ušetřit.

    Osobně nejsem příliš nakloněn těmto hybridním stylům, protože zde je té ejlové — ovocné složky opravdu dost málo, podobně jako například u vyškovského stoutu, který byl taktéž mimo styl. Na druhou stranu musím říci, že z pohledu chlemtače výrobků pivního typu (díky, Poutníku) velkopivovarů, jde o velmi zdařilý počin, který můžete bez problémů dát ochutnat komukoli, kdo posledních 40 let nepil nic než ležáky. Teď je třeba jen učinit další krok a z dosti nudného nevýrazného ležákoidního ejlu udělat v dalších várkách pořádně ovocnou záležitost po vzoru britských a amerických (i průmyslových!) ejlů.

    Pokud se tedy ptáte, proč má toto pivo 5,5 bodu, vězte, že všem měříme stejným metrem bez ohledu na to, jaký měl kdo záměr nebo co chtěl pivem sdělit. Chlumecký Pale Ale je prostě příliš ležákový a neutrální a zkrátka do stylu, uvedeného v marketingových materiálech, tak jak jej zná naše redakce, příliš nezapadá. To však neznamená, že to není dobré pivo s výbornou pitelností!

    Zdroj: http://pivnirecenze.cz/10896-recenze-vysoky-chlumec-pale-ale

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>