Beskydský pivovárek na Ostravici má skutečně velice široký sortiment výrobků. Vedle klasiky také dost experimentuje.
Používá chmely z celého civilizovaného světa a vyrábí každoročně desítky druhů piv.
Rád si vychutnám jeho ležák, občas přijde k chuti i nějaký ten, často značně exotický svrchňák.
Minulou sobotu jsem v ostravské Kinokavárně objevil ostravický Ale zvaný Anglán. Hned jsem se dovtípil, oč asi půjde.
Pivům britského typu se v našich zeměpisných délkách a šířkách příliš nedaří. Jeden English Ale jsem ochutnal v brněnském Pegasovi, který měl dokonce téměř ostrovní teplotu. Zdálo se mi však, že tato je způsobena spíše nechtěně nedostatečným vychlazením.
V jistém minipivovaru v kanadském Halifaxu se mi výčepní svěřil, že se v teplotě servírovaných British Ale snaží o kompromis. Podávaná pivka byla sice o něco teplejší než často přechlazené lagery, ovšem do toho správného moku, který propaguje pivařská organizace CAMRA ještě nějaký ten stupínek nahoru chyběl.
Proto mne třeba v minipivovarské restauraci Yaletown Brewing co. potěšilo, že tam uvařený British Ale byl opravdu znatelně teplejší, bez pěny a bez řízu. Tak, jak to má být.
Vzpomínám si, jak jsem tenkrát, dostatečně nepoučen přistoupil k výčepu s litrovou petkou a požadoval její naplnění. Oni jsou ti zámořští výčepáci trochu jinak školení…
Když jsem objevil na menší interiérové pivní slavnosti v Bratislavě Nachmelenou Opici, která nabízela svou verzi britského piva, zajásal jsem. Výrobek to byl celkem zdařilý a věruhodný. Avšak sládek se mi svěřil, že návštěvníci dávají přednost buďto klasickým ležákům, nebo mocným a přechmeleným ipám a apám.
Anglán je vcelku decentní truňk. Dalo by se říci, že ničím primárně nevyniká. A to je možná dobře. Následně jsem četl pár zasvěcených recenzí, s nimiž bych snad mohl souhlasit snad jen v tom, že má lehce ovocný citrusový charakter. Jinak je prakticky plochý, což mi v záplavě beskydských ultraspeciálů vůbec nevadí.
Takže pivo slušné, akorát bych méně chladil. To by však mohlo konsternovat většinu naší pivařské populace.
Jinak jsem se dočetl, že tento speciál točili i v mé oblíbené hospůdce Šumava (U Šumavy) v Praze. Tam údajně stál 49 Kč, zatímco v Ostravě plných 66.
Beer is the Must!