Bamberg – německá pivní Mekka

V létě 1992 se mi podařilo získat praktickou brožurku Bräukunst in Franken, která popisovala 365 regionálních pivovárků v dané oblasti. Největší koncentrace pivovarů se nalézala v okolí města Bamberg. Naplánoval jsem si výlet, bohužel brzy jsem však knížku zrtatil.

Franken, Franconia, Franky nebo Francko je požehnaným regionem Německa. Rozkládá se přes několik spolkových zemí, jeho největší pivní síla je však na území Bavorska. Historické město Bamberg zaujme turistu nejen svou historickou, především barokní architekturou a jednou z největších katedrál v zemi našich západních sousedů, ale především svým pivovarským průmyslem. V samotném městě funguje 9 tradičních pivovarů, v celém bamberském okrese je jich v současnosti 68.

Tolik suchá fakta, která evokují zaslouženou žízeň. Při mé první návštěvě pršelo. Navíc se mi pokazil telefon a bylo nutno v zájmu zachování komunikace s okolním světem zakoupit nový přístroj. Přesto jsem si v místním informačním středisku vyzvedl obsažnou knížečku Bamberg and the World of Beer. Na přehledné mapce bylo zakresleno všech 9 místních pivovarských hospod se stručným komentářem. Nejblíže informačního centra se nalézá pivovar Bräuereigastette Klostenbräu. Historická, možná během doby trochu přestavěná budova pochází z roku 1533. V 10 ráno jsem byl prvním hostem. Objednal jsem si pilsner a vuřt s kyselým zelím. Pivo bylo natočeno bezvadně z čistých trubek. Mok hořký, chutný, vybízející k delší konzumaci. Podnik nabízel ještě pivo tmavé, pšeničné a speciální, já jsem však měl před sebou ještě vyřizování nového telefonu a potenciálně dalších 8 podobných podniků.

Kousek za mostem přes řeku Mohan (Main) stojí hned dva tradiční pivovárky naproti sobě. Nejstarší dochovaný objekt ve městě svého druhu Fäsla a pivovar Spezial. Vzhůru do Fäsly! Je teprve jedenáct dopoledne, ale v hospodě je to jako v úle. Vidím jen pár izolovaných turistů, jinak samí místní občané, ktří došli na svůj ranní gáblík. Usedám ke stolu v nálevně, ale jedná se o samoobsluhu, tak si kupuji půllitr ležáku přímo ve výčepu. Fortelný výčepní mi podává stylovou hladinku za pár vteřin. Pivo je trochu prázdnější než z Klášterního předtím, ale stále skvělé a k jeho plusu přispívá i neodolatelná hospodská atmosféra. Impozantní je i cena: 2.60 EUR. Na Německo skvělé, samozřejmě nesmíte tuto cifru násobit dvaceti sedmi. Posílen optimistickou náladou běžím do protějšího Spezialu. Tam však není k hnutí. Lokál plně obsazen a výčep ukryt. Prodírám se ven houfem postávajících studentek čekající na místo s příslibem, že příště si to vynahradím.

O dva týdny později si stanovuji plán. Schlenkerlu znám, odškrtnul jsem si Fäslu i Klosterbräu (i když do těchto míst je možno se vždy nadšeně vracet). V láhvové verzi jsem měl již možnost okusit i další bamberský výrobek – polotmavý ležák Keesman (výborný). Pěšky je to z přístavu do města tak 15 minut rychlým krokem, takže bude nejlepší navštívit Spezial hned při jeho otevření. No a pak buďo zamířit k dalším „dvojčatům“ Schlenkerle a pivovárku Ambräusianum a nebo v příměstské čtvrti Wunderburg navštívit Mahrsbräu a Keesmana. Ostatní podniky jsou totiž v sobotu zavřené.

Ve Spezialu je v 9 ráno prázdno, bohužel marně hledám i vrchního (Herr Ober). Nakonec ho nalézám na útulné zahrádce. Objednávám pivo a aniž bych nějak blíže svou objednávku specifikoval, číšník mi automaticky přináší Rauch. Co jiného v Bambergu! Je trochu méně uzený než brutální slavná Schlenkerla, ale je to lahůdka. Ten den začíná velice slibně. Ambräusianum otvírají až v 10, takže volím plán B. Do Wunderburgu je to pěšky skoro 20 minut, po cestě míjím pár hospod, v každé z nich jiné pivo. Tak jsem si vždy představoval Bavorsko. Na zahrádce v Mahrs Bräu s pobavením sleduji, jak si lidé zakrývají půllitry pivními tácky. Než to stačím sám udělat, už se mi topí v pilsu dvě mouchy. Pils nic moc, avšak kvasničák hutný, trochu do sladka a lehce pitelný. V protějším Keesmanovi narážím zase na hořký pilsner s osobitou chutí. Je čas vrátit se do práce. Ráno na lačno jsem urazil 5 kousků, cítím se však skvěle a ještě bych popíjel. Doufám, že příště se dostanu do Bambergu ve všední den a budu moci ochutnat pivo ze zbývajících tří provozoven.

Kdo nevěří, ať tam běží. Bamberg je prostě paráda!

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u “Bamberg – německá pivní Mekka

  1. Bamberg jsem dal již podruhé. Jakožto český pivař, velké zklamání. Místní piva nic moc. Nejlepší pivo snad ve False – ležák. Kouřová piva mne vůbec nenadchla. Je to taková místní specialitka, chutnat jedno a rychle pryč.

    • Proti gustu zadny deputat. Mne se osobne v Bambergu hodne libi, i kdyz jsem pil piva jinde mnohem lepsi. Muj pozitivni dojem umocnuje i atmosfera celeho mesta a mistnich hospod. Snazim se vzdy cizi kraje hodnotit objektivne bez omezujici vazby na rodne konciny.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>