Belgicke pivo obecne ocima a hlavne hrdlem ceskeho pivare

Belgie je zajiste pivni velmoci. To ji nemuze nikdo uprit.

Urcite stoji zato udelat si do teto zeme pivni vylet. Samozrejme cesky lezakovec nemuze ocekavat v Belgii podobne chuti jako v domovine. Navic tamni pivni kultura spoleha spise na kvalitu nez na mnozstvi vypiteho trunku. Obecne malo pullitru, povetsinou poharky z hrubsiho skla nebo sklenicky na stopce. Skoro vzdy s logem prislusneho pivovaru. Cenove jsou Belgicane take nekde jinde. Za tocenou tretinku specialniho piva v centru velkeho mesta zaplatite kolem 4 eur. Kolik stoji jidlo, ubytovani a mistni doprava nemam bohuzel prehled. Potencialni vylet se ale urcite muze radit k tem drazsim.

Mimo brecky ze Stella Artois a importovanych piv, minimum lezaku. Nektere alternativni produkty spodne kvasene {Haacht, Primus] jsou osvezujici, pitne i cenove dostupne, zadnou vyraznejsi chutovou stopu vsak nezanechaji.

Belgicka piva jsou slavna zvlaste pro sve kvaseni svrchni. A ze je tam z ceho vybirat! Jak v Brugge, tak v Gentu nebo i Antverpach se to domacimi pivnimi znackami jen hemzi. Po dvou letech prodavani belgickeho piva v pivotece jsem primo v Belgii shledal, jaky jsem neznalek. Chtelo to vsak systematicke ochutnavky a nejake ty investice a dnes se jiz na tomto trhu docela orientuji, i kdyz mne vzdy neco noveho prekvapi.

Belgian Ale je klasickym predstavitelem vlamske [a mozna i valonske] pivni kultury. Sladove, telnate, alkoholicky silne. Malokdy naleznete Belgian Ale pod 6%. Vyrabi se v ruznych barvach [Blond, Bruin] i silach. Vyjimkou nebyvaji ani moky nad 10% alkoholu. Jedinym problemem trochu je, ze jsou sice chutove vyhranene, ale dosti se jedno druhemu podobaji.

V Belgii maji dlouhou tradici i piva klasterni [Bier de Abbay]. Mnohe etikety odkazuji na zalozeni provozovny uz ve 12. ci 13. stoleti. Na spici stoji piva trappisticka, ktera v Belgii vyrabi sest klasteru. Rodina se trochu rozrostla, v soucasnosti vari Trappista i dva pivovary v Holandsku, jeden v Rakousku, jeden v Italii a dokonce jeden v USA. Trappisticka piva jsou lahudkova, ale chteji necim zajidat i vytvorit prislusnou atmosferu {mozna je popijet v samotnych klasterech].

Pravou specialitou v Belgii jsou vsak pivni druhy, ktere se zaprisahly lezakovec zpocatku primo stiti polknout. Piva ovocna se bezne vyrabi i u nas, avsak v Belgii v jejich vyrobe dosahli mistrovstvi. Nejpopularnejsim ovocem jsou tresne a maliny.

A pak jsou tady piva, pri jejichz produkci je stale jeste alespon castecne dodrzovan letity princip spontanniho kvaseni. Nejklasictejsimi „kyselaky“ jsou slavne lambiky a gueze, vyskytuji se vsak i styly jako „starovlamske“ apod. Smichanim divokeho kyselaku s ovocem vznikne lahudkove faro.

Takze asi tolik o mych zkusenostech s pivem ze zeme prokleteho Bruselu. Podle toho, co instituce EU sidlici v hlavnim meste Belgie bych ocekaval, ze nejoblibenejsim napojem obyvatel bude ricinovy olej….

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>