Černý Rohan

Dne 18. ledna se měl oficiálně otevírat minipivovar na Kohútce (Vyšní Lhoty). Nepříznivé povětrnostní podmínky mne však zavály do destinace o něco bližší. V kunčické Sokolovně toho dne probíhaly kolenové hody.

Nejsem příliš velký příznivce tučných jídel, tentokrát mi však přišlo vepřové koleno vhod. Kuchyň nabízela tuto delikatesu hned na pět způsobů. Vedle klasického ovarového kolena též koleno s česnekem na černém pivu, pikantní s feferony, na myslivecký způsob a uzené. Po krátkém rozmýšlení jsem zvolil koleno na černém pivu. K zapití byla na čepu chutná piva z Rohova pro něž mám slabost. Řízná a voňavá 11°Rohan mohla být při mrazivém večeru malinko méně chlazená, ale sklep je sklep. Stejně důvěrně již znám i polotmavou 13°. Nejvíce mne však překvapila tmavá dvanáctka, kterou jsem ochutnal jako novinku poprvé. Pivo sytě černé barvy se stabilní pěnou mělo hedvábnou texturu a v hořko-nasládlé chuti bylo jasně cítit charakteristické atributy rohovských piv. Ani tento mok, jako ostatní výrobky malého pivovárku na polské hranici nezklamal. Koleno mělo s kostí gramáž 1850 g a i přes náš vypěstovaný hlad jsme měli s přítelkyní co dělat. Česnekem kuchař evidentně nešetřil, osobně bych na kolenu uvítal intenzivnější příchuť avizovaného černého piva.

Snězeno, vypito. Jsem s krmí i s pivem velmi spokojen. Majitel podniku říká, že o Vánocích vařil Rohov i speciální 16°. Ta je již však údajně již beze zbytku vypitá. Sokolovna prý pořádá podobné gastronomické akce častěji. Jsem zvědavý, čím nás překvapí příště.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>