Pivo z pivních chlebů se připravovalo už ve starém Egyptě.
Osobně jsem „chlebové pivo“ ochutnal v Německu a v Nizozemí. Když ovšem nepočítám kvas v Sovětském Svazu.
Před pár dny se objevil v Kurníkšopě na čepu výrobek jistého létajícího pivovaru s názvem Chlebson.
Jedná se o spodně kvašené pivo, do kterého, vedle obvyklých ingrediencí je přidán starý chléb. Dle filosofie firmy je tak dáváno starému chlebu nové, ušlechtilé poslání.
Jeden ze společníků Chlebsonu je shodou okolností pekař, proto tento nápad nebyl tak příliš vzdálený jeho profesi.
Sídlo společnosti je v celkem nepivní Orlové, pivo se však vaří jinde. Začalo se vyrábět v Brně, nyní bude Chlebson vařit nějakou tu várku v Praze.
Záměrem firmy je přesunout výrobu co nejblíže Orlové, proto se snaží oslovit zejména ostravské pivovary.
Vařit přímo v Orlové není zatím v plánu z celkem praktických důvodů. Pivovar začíná a zatím není jisté pokrytí případných kapacit. Nicméně pivo Chlebson z novými etiketami bude údajně v prodeji od 4. září.
K dispozici má být 500 láhví a nějaké sudy.
Původně mělo být vyrobeno 1000 litrů, várka se však „smrskla“ na pouhých cca 850 l.
Můj první kontakt s točeným Chlebsonem byl celkem pozitivní. Pivo docela husté, hořké, plné příjemných pivních chutí.
Pravda, chybělo mi očekávané „chlebové“ nebo alespoň kváskové doznívání. Ale k tomu se nejspíš musí konzument při důkladnější degustaci dopracovat.
Takže přivítejme na scéně novou pivovarskou minispolečnost.
Ale stejně bych osobně byl vděčnější za regulérní puntík na pivní mapě u města Orlová.