Chuť na plzeň

Lidská psychika je nepřehledná studnice nelogičností a paradoxů. To se mi potvrdilo včera kolem poledne, když jsem míjel stoletou ostravskou pivnici U Rady.

Po výžvném domácím obědě jsem měl žízeň, což zase není nic tak neobvyklého. Obvykle bych z oné geografické souřadnice zamířil do Garáže nebo do Hobitu na pořádný žejdlík, ale v inkriminovaném čase jsem měl zjevně roupy. Logo Pilsner Urquell mi defilovalo v podvědomí a spustilo celou škálu asociací od roku 1980. Logická složka myšlení v tom měla jasno: Neblbni a nepij to! Zase budeš nasraný! Jak na SAB Miller, tak na sebe. Autoimplantovaná kompulsivní myšlenka však dočasně zvítězila. Nemohl jsem tak rychle zavrhnout hřejivou myšlenku na někdejšího Pinkase, Kocoura či Tygra a dříve než se zmobilizoval můj pivařský imunitní systém, vstoupil jsem do Rady. Mimochodem, asi před 2 lety mi tady natočili půllitr pěkně na hladinku….

Abych nečekanému pokušení nepodlehl stoprocentně, objednal jsem si jenom jedno malé. Už jak mi jej výčepní točil, všiml jsem si jedné třetinky v sousedství, jak z ní neúnavně stoupají bubliny. Bylo však již pozdě. PU chutnal zhruba tak, jak jsem očekával. Na žízeň slušný i přes svůj poměrně nízký obsah alkoholu (4,4%)a slabší stupňovitost, když by spíše měl reprezentovat jedenáctky než dvanáctky, jinak však za ty peníze (24 Kč) naprosto slabý chuťový zážitek.No co? Tak jsem zase jednou ujel!

Podivná chuťová obscese se mi vrátila ještě odpoledne po páté hodině. To jsem si v přívozském pajzlu Alvi objednal zrovna půllitr! Žádná hladinka, leč naštěstí ještě omluvitelná, relativně hustá poločepice, teplota i říz akorát, pitelnost dostačující. Ale chuť? Jen jsem si potvrdil, že na rozdíl od jiných průmyslových značek má plzeň nakonec v sobě ještě nějaké zárodky hořkosti. Odhadoval bych to na takových 35 – 37 IBU. Nejmarkantněji jsem to pocítil v JAR, kdy mi plechovka PU po jiných SAB Millerovských sračkách chutnala jako extrakt z pelyňku.

V současné situaci bouřlivého rozvoje pivovarů mne kauza ukradených Plzeňských Pivovarů přestává zajímat. Přesto je však zjevné, že z celé skupiny čtyř provozoven – PU, Gambrinus, Radegast, Kozel je Prazdroj nejpitelnější z nich. Podotýkám, že nejvíc u sládka Berky ve sklepě. Jen ho tak o 50% slevnit, přestat lhát o jeho současné výrobě a nahradit jím v supermarketech a podřadných výčepech Deepy, Kousky, Mikeše, Bertoldy, Bráníky a podobné močky, které mají s Pravým Pivem ještě mnohem méně společného než inkriminovaný Pilsner Urquell.

Osobně mi to včera stačilo a myslím, že mi tato čerstvá zkušenost zase pěkných pár měsíců vydrží.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

9 komentářů u “Chuť na plzeň

  1. také jsem tak nějak podobně dopadl u Rady, bylo to o jedné letní sobotě, nacházel jsem se v rozpáleném centru Ostravy a měl chvíli čas, tak mě napadlo, že zajdu na jedno vychlazené, první volba byl Hobit, na jeho zavřených dveřích zjišťuju že v létě v sobotu vůbec nefunguje, tak přejdu křižovatku a s jazykem na vestě tluču na dveře malé Garáže, ta z nějakého důvodu byla také zavřená, tak jsem se rozhodl vzít po dlouhé době na milost Plzeň a zajít do nedaleké Rady – naštěstí jsem byl obezřetný a objednal si malé pivo, a dobře jsem udělal, vypít ten mok bez chutě nebylo jen tak, přičemž jsem dostal dobře ošetřenou a profesinálně na hladinku načepovanou „plzničku“ – a znovu si potvrdil, že nejsem cílová skupina SabMiileru…..jít na Plzeň má smysl už jen v Praze – k Jelínkům, Tygrovi, či Hrochovi, atd., jinde to jsou jen vyhozené peníze a zkažené zažívání….ony ty klasické pražské hospody mají charisma a i ta blbá plzeň tam tak nějak jinak chutná :-). Před pár léty jsem dělal v Praze experiment, chtěl jsem zjistit,kde tam mají nejlepší Plzeň – před koncertem Alice In Chains jsem od časného rána chodil po vyhlášených pražských plzeňských putykách a všude si dával jednu skvěle ošetřenou a na jeden zátah načepovanou plzničku, abych nakonec zjistil, že nejlepší je zřejmě v hospodě hned za Lucernou – Na blbým místě, otázka je, zda to zjištění má dnes ještě nějakou relevantní váhu, každopádně těch 12 Urquelů mi večerní koncert nakoplo do skvělé roviny a parádně jsem zapařil.:-)

  2. Pánové, jestli se odvážíte na malé pivní dobrodružství, dám vám skvělý tip: včera jsem se stavil to prodejny TV Products při zastávce Most M. Sýkory (ve směru na radnici, Husův sad apod.). Je to typické vetešnictví s bohatým výběrem většinou zcela neznámých výrobků všeho druhu za úchvatné ceny, jako například čokoláda se 77% kakaa za 24 Kč, zadní blikačka na jízdní kolo za 25 Kč a jiné. Koupil jsem si oplatek, zaplatil a najednou mě napadlo, že by tady vlastně mohli mít i nějakou parodii na pivo. Prošel jsem dozadu k chladícímu pultu a málem mi vypadly oči – minimálně deset druhů piv, neznal jsem snad ani jedno. Většinou plechovky. Německo, Nizozemí, ležáky, pšenice. Samozřejmě že nikoli nějaký Schneider Weisse nebo De Molen, ale jiné hvězdy: např. třetinková láhev německého Classe Royale premium hefeweissbier (7,50 Kč, nežertuji), či nizozemská Breda weissbier dunkel (11,90 Kč) v půllitrové plechovce. Hlavní hvězdou ovšem pro mě byl plech Royal dutch post horn red mega strong 16% alkoholu (takže dejme tomu nějakých 40°) za asi 18 korun nebo kolik. Případný kvalifikovaný degustační komentář přenechám odborníkovi, ale můžu vám po pravdě říci, že po tomto zážitku, když jsem se doma překvapen probudil u hrající televize někdy v jednu ráno, jsem Radegastu desítce a jemu podobným trochu i odpustil:-)

  3. Podle prvni pivni extraligy je uz par let po sobe nejlepsim pivem Radegast. Ja tomu nerozumim, ze z a myslel sem ze se jedna o nejake recesisticke uskupeni.

    • Člověk by se měl řídit zdravým rozumem a chuťovými pohárky a ne propagandistickými bludy z masmédií. Radegast je pro mne dnes naprostá sračka!

      • Radegast dlouhodobe nepiju, pouze kdyz neni jina moznost nez pit colu.Nedavno jsem pil Radegast 10 to pivo nema chut. Ryze horky sem zatim nemel, neni tam pouzita klasicka vyroba narozdil od lezaku a desitky?

          • Nevím, proto se ptám zde. Četl jsem http://www.prvnipivniextraliga.cz/cesky-lezak/vyjezd-ostrava/ a „trochu“ mě překvapilo jak hodnotili Radegast Extra hořký. Tak mě napadlo jestli při výrobě tohoto speciálu nepoužívají tradiční výrobu. Radegast 12 i 10°jsem v minulosti pil, to pivo mě nijak neoslovilo a když jsem nedávno pil 10° tak mě připadala úplně bez chuti. Mě to připadalo spíše jako recese.

Napsat komentář k adasdas Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>