Co dál Avare?

Hlučínský pivovar jsem vlastně v roce 1993 téměř otvíral. Od té doby se mi stal téměř domovem.

Během 24 let se podnik měnil. Většinou k lepšímu, někdy bohužel též i k horšímu. V historických dobách škodili této pivní značce ignoranští výčepní, kteří se neuměli o nefiltrované pivo postarat, později též darební nájemcí pivovarské hospůdky. V roce 2010 pivo Avar dokonce na pár týdnů zkyslo, což byl údajně výsledek experimentu s polským sladem.

Avar je dodnes cílem mých procházek a cítím se tam jako doma. Přesto se nemohu zdržet jisté kritiky. Útulně vyzdobená hospůdka po letech začíná chátrat. Chtělo by to nějaký generální úklid, malování, atd. Zmizely buráky a s nimi též půvabné skořápky na podlaze. Asi se musí šetřit. Ačkoliv osobně nemám tyto zkušenosti, bylo mi řečeno, že místní kuchyně již nedosahuje takových kvalit jako ještě před několika lety. Z piva se, bohužel trochu vytrácí chuť, ale to může být způsobeno naší zmlsaností při současné možnosti výběru na pivním trhu.

Nedávno jsem však u Avara čekal na autobus a objednal si jeden rychlý filtr. Bohužel, zrovna se naráželo. Nakonec jsem se s obsluhou domluvil na zlevněném šnytu. Byla to dost hrůza. Kapalina chutnala jako odstátý Braník. Vršek bečky nevylit do odpadu vytvořil nevábnou pěnu a nedobrý mok.

Chybami by se člověk měl učit, proto doufám, že těchto pár mých postřehů poslouží jako materiál k zamyšlení spíše než pomluva hospody do které stále rád chodím.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

3 komentáře u “Co dál Avare?

  1. No s tím Avarem to je bohužel pravda.Chodíval sem tam často na nefiltr,ale po posledních 3 návštěvách už asi nenajdu odvahu.Při poslední návštěvě sem si dal opět nefiltr a moji dva kolegové 10,ale jaksi sme nepoznali rozdíl….dal sem dva kousky a třetí už nedopil.
    Vrcholem sou „vídendové speciály“kdy je vždy na víkend připraven jeden sud,perlička byla Griotková 12,po ochutnání a mém dotazu na výrobu mi servírka zdělila,že ho vyráběla sama a vyhýbavě prozradila jak…způsob výroby si asi domyslíte.
    Slyšel sem,že se v Hlučíně vyrábí takové perly jako Kousek,Prajzák beer,Chachárek a podobné tekutiny, s kamarády si myslíme,že pan Plaček nařídil tyto výrobky čepovat pod názvem Avar.Je to škoda.
    Ještě,že se v Hlučíně dá zajít na Vojkovice a Rohan.

      • Vojkovice se čepují v Domácí Kavárně naproti Lidové školy umění.No a Rohan bývá U Kubinů.V blízkém okolí Hlučína pak mají stabilně Rohan v Děhylově u Žaby,v Darkovičkách na hřišti,ve Vřesině u Návratů a v Kozmicích u Kubinů.
        A když už sme u nás na Prajzké tak musím pochválit činost Model klubu Hať,kteří mají vždy na akcích na Haťském letišti opravdu bohatý výběr čepovaných piv z různých minipivovarů napříč celou ČR.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>