Hořký pomeranč od Valáška

Vzpomínám na svou premiérovou návštěvu vsetínského minipivovaru před Vánocemi 2002.

Loni oslavil Valášek již své 10. výročí založení. Bývalý starý vsetínský pivovar byl uzavřen jen o něco dříve a tak údajně nebyla porušena kontinuita vaření vsetínského piva, jehož historie sahá až do sedmnáctého století.

Dnes je Valášek již zavedeným podnikem a svým pestrým sortimentem nejrůznějších piv zásobuje široké okolí. V repertoáru má vedle moků svrchně kvašených též piva různě ochucená. Stálicí v jeho nabídce je kupř. pivo borůvkové běžně čepované v pivnici U Segala. Osobně ovocná piva moc nemusím. V regionu jsem za posledních cca 10 let objevil pouze pár dobře pitelných zajímavostí, jinak pochopitelně dávám přednost klasice. Včera jsem však měl možnost ochutnat Valáškův pšeničňák s příchutí hořkého pomeranče a mohu říci, že tento truňk se mezi ovocnými pivy stal mým favoritem. Už samotný nápad kombinace zajímavé příchuti s pivem pšeničným je geniální. Hybridní pomeranč s grepem voní z půllitru již na vzdálenost dobrých 20 centimetrů. Samotné splynutí chuti je rovněž velice poutavé. V jednu chvíli má konzument dojem jisté dvousložkovosti, kdy vnímá zvlášť intenzivní příchuť ovoce bez toho, aby se jakkoliv pozastavoval nad faktem, že k docílení tohoto efektu je používáno potravinářské tresti a zvlášť jemnou chuť kvalitně uvařeného pšeničného moku. Jinak ovšem obě příjemné chuti splývají v dokonalé harmonii. Doznívá intenzivní hořký pomeranč, kupodivu mne však tento fakt nikterak nepohoršoval.

Pšeničňák Hořký pomeranč od Valáška je zkrátka bizarní, chutný a jeho ochutnání z celých jater doporučuji.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

5 komentářů u “Hořký pomeranč od Valáška

  1. No mě teda Hořký pomeranč naprosto minul, působilo to na mě saponátově / chemicky.. a to mě ovocná piva nevadí.

    • Má degustační zkušenost byla z loňského září. Věřím, že kvalita várek se průběžně mění. To mohu potvrdit i v jiných případech, kdy jsem se těšil na prověřený vzorek a pak jsem byl hluboce zklamán.

    • Já jsem si už zvykl. Když může někde na soutěži, ať už u nás nebo v zahraničí vyhrát Gambrinus, Kozel nebo Radegast, tak to zůstává rozum stát. Bohužel, tzv. „profesionální“ degustátoři mají pro svá pochybná hodnocení naprosto odlišná kritéria než běžný dlouhou praxí vytrénovaný milovník piva. Každý sebemenčí zárodek zajímavé přírodní chuti potírají coby nežádoucí „senzorickou chybu“. Navíc tam zřejmě hraje roli i korupce. Nejlepší je se o tyto pochybné soutěže vůbec nezajímat.

  2. Než jsem ochutnal U Segala borůvku od Valáška,tak jsem se ochuceným pivům celkem vyhýbal. Borůvka je nyní mezi mojí pivní Top 5, ale ochuceným ovocným pivům z jiných pivovarů jsem na chuť nepřišel (často to jsou fakt patoky) – v tom je asi Valášek v našich končinách mimořádným přírodním úkazem. Martine, díky za inspiraci (snad pomeranč bude na čepu i na zábřežském zámku o víkendu)..

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>