Hořký živel

U zastávky MHD Křižíkova je hospoda ALVI. Jelikož točí výhradně produkty firmy Asahi, chodívám tam na becherovku. Občas tam však mají i nějaký ten průmyslový speciál.

Naposledy jsem tam loni pil nefiltrovaného Kozla. Opravdu žádný zázrak. S pivem, které vařily Velké Popovice v polovině 80. let to nemělo naprosto nic společného. Vzpomínám, že Radegastu se naposledy před mnoha lety docela povedl nepasterovaný ležák. Pil jsem jej stylově na zahrádce Spolku a vzdáleně mi připomínal Radegast, co tam točili v 80. letech. Možná to však částečně bylo i díky autentickému prostředí a tím i příslušné autosugesci. Pak se celkem dala pít i hluboce hořká 15°.

Hořký živel je dalším speciálem nošovického velkopivovaru. Jedná se o světlou 12°s 5,1% alkoholu, která je chmelena šesti druhy chmele. Údajně třemi během chmelovaru a třemi za studena. Pivo je opravdu hořké, avšak jaksi prázdně. Jako by v něm byla cítit vyčerpaná neúrodná hlína. Moc chmele jsem kupodivu necítil. Přechmelené produkty nemám příliš v lásce, tady však nějaká výraznější vůně skoro úplně chyběla. Jen taková trochu plzeňská hořkost, která však nevede nikam a ztrácí se v neutralitě. Asi v polovině testované čtyřdecky mi dokonce hořký živel trochu připomněl prázdnotu Birellu.

OK. Snaha byla, avšak výsledek nic moc. Možná by to chtělo objektivněji okusit ve sterilnějším prostředí a ne po půllitru Extrahořkého Qásku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>