I v Uherském Brodu se udí

Ještě snad před pár lety bylo nakuřované pivo tzv. Rauch v našich krajích velice exotické akourovy-lezak téměř neznámé. Ze sousedního Německa si však pomalu našlo cestu i k nám

 

Nakuřovat začaly zpočátku minipivovary a též mnozí domovarníci. V ostravském Pivovarském domě je známý nakuřovaný speciál Shpeq.Mladá sládková Martina ve stejném provozu připravovala svou značku Šumperský Svišť. Mimochodem velice lahodnou. Lehce nakouřená byla i experimentální devítka Stojický Klid, která se jako lehké letní pivo vařilo v Hobitu asi před 5 lety. Zhruba v té době mne v Americe zaujal Smoked Porter z aljašského pivovárku Midnight Sun.

Propagační letáček o nakuřovaném ležáku z Uherského Brodu zmiňuje velice stručně historii a výrobní postup tohoto pivního druhu. Poněkud neskromně a též nepravdivě tvrdí, že je Janáček jediným českým průmyslovým pivovarem, který rauch vyrábí. Jistou verzi rauchu vaří třeba i Český Krumlov – pivo má název Nakouřený Švihák, pravda ovšem je, že v současnosti to má právě tento pivovar dost nahnuté. Nakuřovaný speciál, navíc i s přídavkem smrkových výhonků – Smrkáč uvařila několikrát i Ostravice, ačkoliv tento podnik ještě naštěstí nelze považovat za průmyslový pivovar.

Nakuřované z Uherského Brodu má 12,8° a 5% alkoholu. Jedná se tedy o pivo plnotučné a teoreticky pouhé dvě desetiny stupínku je dělí od oficiální kategorie „Speciál“, i když jeho nakouřenost k přiřazení ke speciálům oprávněně svádí. Pivo má pěknou, lehce mahagonovou barvu, ale kouř z něj před prvním napitím příliš cítit není. I první doušky ve mne evokovaly spíše charakteristickou svěží, ale nepříliš vyhraněnou chuť Janáčka. Až o něco později mi začala docházet jemná uzenost. Ale ne jako uzený bůček nebo výrazná kouřová brutalita bamberské Schlenkerly, nýbrž připomínající spíše lehoučký voňavý opar dýmu z podzimního ohýnku na pastvě jak to maloval Josef Lada. Nakouřený Janáček má průměrnou hořkost a jeho chuť je otevřenější než výšezmíněný Švihák. Doznívání příliš kouřové není, celkově je však tento mok docela dobře pitelný.

Rauch má u nás nesporně mnohé příznivce, většina pivařů jej však prozatím nepřijala. Není to pití na celý večer, ale určitě dokáže obohatit sortiment na našem trhu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>