Když žitné opravdu chutná po žitě

S žitným pivem jsem se snad poprvé seznámil na Floridě v minipivovaru Titanic.

Poté jsem je ochutnal ještě několikrát, dokonce jsem jedno německé prodával (Roggen).Párkrát jsem si i sám uvařil válečné černé (Krieg Dunkel) z melty.

Mezi piva žitná patří určitě i žitná IPA. Tu jsem párkrát okusil, ale povětšinou byly jakékoliv žitné chuťové alikvoty potlačeny až nevkusným přechmelením.

Avšak včera jsem objevil žitnou ipu, která splňovala mé náročné degustační požadavky.

Jednalo se o čtrnáctku z Kamenice nad Lipou. Původně jsem si po osvěžujícím Albrechtovi 10°hodlal objednat pouze malou, ale nakonec jsem se rozhodl správně.

Žitná IPA z Kamenice byla opravdu taková, jakou si ji vždy představuji. Hutná, hluboce hořká, přitom s příjemným chmelovým aromatem a samozřejmě s příchutí žita, kterou mám už trochu zakódovanou ve svých chuťových pohárcích. Opravdu výborné a hlavně osobité pivo.

Dalo by se popíjet v delším časovém horizontu, avšak přece jen se jedná o čtrnáctku, alkohol by určitě udělal svou práci a navíc půllitr stál celých 75 Kč, takže zvýšená konzumace tohoto povedeného moku leze vlezle i do peněženky, případně debetní karty.

Chcete-li ochutnat – k čemuž vás vyzývám, tak rychle do Segala, kde je ještě včera čepovali.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>