V Opavě jsem kdysi dávno bydlel. To tam býval na čepu většinou Opavský Zlatovar.
I tehdy se však dala v hospodách najít i jiná piva. Třeba Pilsner Urquell nebo tenkrát skvělý Zlatý Bažant.
Předloni jsem ještě příležitostně účinkoval v tamním Slezském Divadle, od té doby se dostanu do Opavy pouze příležitostně.
Co si tam tak zase jednou zajet? Jistí to Nová Sladovna, ale v katastru obce se nalézá ještě jeden, mnou celkem opomíjený podnik.
Restaurace Panský Mlýn stojí na kraji městské čtvrti Kylešovice. Toto pohostinské zařízení jsem osobně navštívil krátce po zahájení jejího provozu, tzn. někdy před 10 lety. Pak jsem se už do Kylešovic nedostal. Ostatně přímo kousek od centra města na Lidické ulici bylo kylešovické pivo několik let na čepu. Podnik v suterénu otvíral až někdy kolem 17 hodin, avšak stálo to zato. Lahodná desítka natočená na estetickou hladinku. Škoda, že se tam dnes točí PU.
S dotazem, jak se do Kylešovic dostanu jsem náhodou oslovil nějakou americkou nebo kanadskou občanku. Nějaký čas zřejmě v Opavě pobývala neboť mi celkem fundovaně poradila, dokonce mi i přiblížila systém platby v místní MHD.
Pamatoval jsem si, že tenkrát před 10 lety jsem od zastávky autobusu 213 a 218 trochu bloudil. Stalo se tak i tentokrát, naštěstí dobří lidé vždy uvedou ztracence na správnou trasu.
Ačkoliv jsem den předtím do Panského Mlýna volal, trochu mne konsternovalo, že podnik vypadal celkem opuštěně. Naštěstí bylo otevřeno.
Meníčka ve 14.30 již nebyla k dispozici, jídelní lístek nenabízel ani mé oblíbené polévky. K chuti však přišlo kachní maso ve vlastním sádle.
10° Brtník celkem ušla. Na závadu bylo však trochu excesivní sycení. To bývá vždy na škodu, zejména když je třeba definovat nějakou jemnější chuť. Na pivním tácku jsem si všiml, že na první pohled by se slabozrakému a neinformovanému konzumentovi mohlo zdát, že podnik nabízí profláknutou a celkem odpornou značku Braník.
Dvanáctka Grizzly taky pitná, leč postrádala nějaký výraznější vlastní charakter.
Malá 15° Kodiak mne však zklamala. Cítil jsem z ní zatuchlost a počínající nakyslost. Možná šla z nevymytých trubek, nebo už se začala „lámat“.
Nová Sladovna mne trochu zaskočila. Na čepu byly pouze dvě vlastní piva, jinak nám číšník nabízel PU a Radegast. Byl jsem trochu vyděšen, neboť toto může být předzvěstí soumraku vlastní výroby, leč pak jsem zjistil, že pivovar byl několik týdnů uzavřen kvůli zářiovým povodním. Tak věřme, že plný provoz se zase plně rozjede. Jinak 11° mnohem chutnější než Grizzly, ejl měděné barvy rovněž standardní.
Kam si ještě zaskočit před zpáteční cestou? I v Opavě již funguje Hasičárna, kde se točí nejspíš Ostravar. Avšak informovaný pivař ví, že se kousek od hotelu Koruna (dříve Kamyšin) se nachází ještě jeden hasičský výčep.
Pivovar Hasič v Bruntále má prý problémy a lokální výčep je veřejnosti uzavřen. V Opavě však stále čepují světlý ležák, nějaký ten svrchňák a dokonce i 16° Zubatou Žábu.
Obávám se, že lokál U dvou dobráků je uzavřen. Asi to přeháněli s cenami.
Jinak je Opava stále pěkné a pohostinné město.
No v Opavě to je opravdu velmi špatné.Není absolutně žáádná šance zajít posedět do fajn hospody na dobré pivo.Co přestali čepovat Slezana Na Rožku….
A to už je dlouho. Je to snad více než 10 let (15?), kdy jsem tam v naději přišel a objevil na čepu jenom Gambrinus.