Oud Bruin z Mikulova

Krásný zážitek s vlámskou pivní kulturou jsem měl nedávno v Kurník šopě.

Speciál minipivovaru Wild Creatures z Mikulova uvařený ve spolupráci s podnikem Malt Worm reflektuje belgické a potažmo i nizozemské pivovarnictví.

Oud Bruin (zřejmě staré hnědé) je krásným příkladem pivní alchymie kombinující různé styly, kvasnice i typy kvašení.

K výrobě dotyčného piva se používají zejména speciálně vyšlechtěné kvasnice belgické a mok dokvašuje asi půl roku v dřevěných sudech, které samozřejmě také uvolňují jisté látky, které nakonec jsou ve výsledném produktu cítit.

Jedním ze vzorů pro uvaření tohoto piva je speciální belgické pivo Rodenbach, které už dnes v jeho původní formě (nefiltr a nepastér) neseženete.

Oud Bruin je ve své podstatě částečný kyseláč, čemuž však prý pomáhají laktobacily. Není použito spontánní kvašení.

Pivko je krásně nakyslé, avšak je možno v něm vysledovat celou řadu chuťových odstínů. Trochu kořeněné, jemně ovocné a přírodně aromatické.

V době, kdy nadšení lučebníci vyrábějí truňky s gumovými medvídky, bublaninou nebo výtažky ze sépie, aby člověk takové objevné a přitom vkusné pivečko pohledal…

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>