Krásný zážitek s vlámskou pivní kulturou jsem měl nedávno v Kurník šopě.
Speciál minipivovaru Wild Creatures z Mikulova uvařený ve spolupráci s podnikem Malt Worm reflektuje belgické a potažmo i nizozemské pivovarnictví.
Oud Bruin (zřejmě staré hnědé) je krásným příkladem pivní alchymie kombinující různé styly, kvasnice i typy kvašení.
K výrobě dotyčného piva se používají zejména speciálně vyšlechtěné kvasnice belgické a mok dokvašuje asi půl roku v dřevěných sudech, které samozřejmě také uvolňují jisté látky, které nakonec jsou ve výsledném produktu cítit.
Jedním ze vzorů pro uvaření tohoto piva je speciální belgické pivo Rodenbach, které už dnes v jeho původní formě (nefiltr a nepastér) neseženete.
Oud Bruin je ve své podstatě částečný kyseláč, čemuž však prý pomáhají laktobacily. Není použito spontánní kvašení.
Pivko je krásně nakyslé, avšak je možno v něm vysledovat celou řadu chuťových odstínů. Trochu kořeněné, jemně ovocné a přírodně aromatické.
V době, kdy nadšení lučebníci vyrábějí truňky s gumovými medvídky, bublaninou nebo výtažky ze sépie, aby člověk takové objevné a přitom vkusné pivečko pohledal…