Pivo a ryba

K rybě se hodí spíše voda. I když – stále si pamatuji žertovné dvojverší z někdejší Černohorské pivnice v Brně:

Němá je ryba – vody to chyba

Kdyby v pivu plavala, určitě by zpívala….

Já osobně jako hospodský fajnšmekr jsem poněkud rozmazlený. Nejím houskový knedlík a vyhýbám se prorostlému masu. Nikdo mne neuctí tlačenkou a zatímco si štamgasti chrochtají u držkové polévky, já ty nastříhané froté ručníky nemohu ani vidět. Jinak samozřejmě nepohrdnu libovým gulášem (s chlebem), smaženým sýrem a celou řadou pivních chuťovek.

Uzeniny nejsou zdravé, ale k pivu se hodí právě proto, že tento nápoj eliminuje veškeré škodliviny. Utopenci, špekáčky, salámy, sekaná. Rovněž miluji všechny druhy sýrů včetně českých řádně proleželých tvarůžek. Jako osoba, která se po 20 let plavila většinou světových moří a oceánů mám také rád ryby a mořské živočichy. Tady jsem ale v jejich konzumaci k pivu poněkud obezřetný.

Kdysi bývaly v hospodách celkem běžně k dostání sardinky, tresčí játra nebo sardelová očka. Později zase zavináče. Dnes většinou zbyly rybí pepřenky či matjesy a ani tyto pochoutky už nejsou až tak úplně běžné. Vím to už asi 30 let, ale stále se o tomto fenoménu osobně přesvědčuji. Rybí tuk dokáže zkreslit chuť piva. Popíjíme-li pivko, které důvěrně známe a nehodláme odborně hodnotit jeho kvality, žádná rybka neuškodí. Naopak – slanost nebo pikantnost evokuje žízeň. Jestliže si však chceme nedistortovaně (nový český anglicismus) vychutnat pro nás doposud neznámou značku, raději rybí produkty vynecháme.

Zrovna dnes jsem rybí karbanátky z Polska zapíjel konopnou 11° ze Skřečoně (Žabák). V hrdle se mi usadily stopové prvky „rybiny“, které mne dočasně nepustily do hloubky  chuťových buněk. Cítil jsem normálně hořkost i vůni chmele, na objektivní doznívání jsem však čekal marně. Stále jsem vnímal rybu. V tomto případě stačilo přerušit požírání karbošů, zajíst rohlíkem a chvíli počkat. Poté už nádhernému rozvinutí dochuti s vůní trávy nic nebránilo.

Toto samozřejmě platí i pro opékané makrely – populární pochutinu zejména v letní sezóně. Mám však naštěstí zkušenost, že jejich přípravu většinou provázejí obvyklejší pivní značky.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>