Plzeňské minipivovary po třech letech

Svůj služební pobyt v Plzni jsem si hodlal zpříjemnit návštěvou tří místních minipivovarů.

Po 13 hodiny dorazilrychlík z Prahy na hlavní nádraží v Plzni. Po celou cestu z Ostravy se drželo slušné počasí. Po mém příjezdu na místo určení však začalo hustě pršet. Nebyl jsem na déšť připraven, tak jsem musel v jedné vietnamské provozovně zakoupit deštník. S ním jsem se pak vydal hledat hotel. První věc, které jsem si všiml bylo pár rozličných log pivovarů po cestě. Převažoval Pilsner Urquell a Gambrinus, objevil jsem však i Chodovar, Bakaláře, Holbu, Herolda, nebo Bernarda . Cíl mé cesty byl však jasný. Krátce po ubytování jsem vyrazil na zastávku tramvajové linky číslo 4.Plzeň má výhodu, že její tramvajová doprava je přehledná. V provozu má jen 3 nebo 4 linky a není obtížné se v ní orientovat. Čtyřka mne dovezla až k minipivovaru U Rytíře Lochoty. Tradiční podnik funguje už 12 let. Přestávalo pršet, takže jsem usedl na krytou zahrádku. Právě otvírali. Nefiltrovaná jedenáctka byla trochu z trubek, druhý kus však byl OK. Lochotovo pivo má v sobě jakési podivuhodné radlerovské prvky. Je dosti polotmavé (dokonce bych se neobával říci, že je polosvětlé)a příjemně hořké. Jeho ovocnost je spíše citrusová a má nejblíže ke grepu. Nakonec jsem zašel do restaurace na jednu 14°. Ta mi vždy oproti jedenáctce připadala nasládlá a ovocná s chutí do nahnilých jablek, tentokrát byla svěží. Dokonce jsem chvíli sládky podezíral, že používají metodu HGB. 14°byla o něco výživnější a plnotučnější 11°.

Trochu jsem měl problém najít další plzeňský minipivovar Groll. Posledně, na podzim 2010 jsem jej našel snáz. Vůbec v pošmourném listopadu za nevlídného počasí kdy padlo brzy šero mi Plzeň připadala hezčí. Tenkrát nabízela historická restaurace U Saského mostu i Chodovar, dnes jen PU. U Grolla bylo příjemně. Světlá 11°neměla chybu, jen snad tu, že stála o 9 korun víc než Lochota. Jinak hustá pěna, ideální teplota, květinová vůně a lahodná chuť. A polotmavé bylo ještě lepší! Dokonce mi i trochu připomínalo 11°u Lochoty. Grilovaný hermelín s ryb ízovým jamem, kterému by se snad dalo přezdívat české chutney byl skutečná lahůdka. Snad jen by ho mohli ze 70 korun trochu zlevnit.

Po cestě jsem objevil bar s logem žateckého pivovaru. Po několika nedávných zklamáních jsem to ještě jednou risknul. Na čepu byla kvasnicová 12°. Jakási chuť tam byla, ale trochu mi to připomínalo zanešené trubky. Kdo ví.

Na pivo Pašák v minipivovaru U Sládka (U Sládků) jsem se rovněž těšil. Posledně jsem měl problém nalézt Poděbradovu ulici a na pivo tam dorazil až pozdě večer. Teď jsem přišel včas, ale pivo mne nijak mimořádně neoslovilo. Světlé bylo víceméně neutrální a polotmavé mi dokonce připadalo zkažené. Tak jsem se v blízkosti hotelu dorazil jedním Bakalářem.

V Plzni je určitě co pít, ale osobně doporučuji návštěvu spíš v listopadu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u “Plzeňské minipivovary po třech letech

  1. Martine, tram. linky v Plzni jsou jenom 3 – jednotka, dvojka a čtyřka. Trojka a pětka jezdily do začátku 90. let jenom jako posily na šichty před šestou a po půl třetí a svážely dělnictvo do Škodovky. Zdraví LG

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>