Portáš v Porubě

Portáš se kdysi jmenovala turistická chata kdesi ve Vsetínských Vrších.

V létě 1983 jsem si tam vyšlapal na vsetínskou desítku. Neměl jsem sebou peněženku, jen desetikorunovou bankovku (ta vážně existovala – a před tím dokonce 5 Kčs i 3 Kčs), navíc roztrženou napůl a jen preventivně slepenou bankovní lepící páskou. Po cestě se mi v kapse rozlepila a já málem neměl na zaplacení….

Historie pivovaru Bon v Zašové se začala psát o 20 let později. Informace o činnosti onoho podniku mi podával osobně vrchní slánek Kuráň, který vypadal jako Frank Zappa a navíc se mu při vyzvánění mobilu ozýval zlatý hit Smoke on a Water. Původně si hazardní firma Bonver vytvořila svůj plán, že bude pivem z nového pivovaru zásobovat především své herny a kasina. Nějak to nevyšlo. Gambleři se o pivo moc nezajímají. Pak Bon rozjel export do Polska, který nějakou dobu fungoval. Vzniklo několik značkových pivnic, pro mne ta nejznámější v Olomouci. Dále se pivo rozváželo do pivoték, včetně té ostravské. V té době mi docela chutnala jejich pšenice. Po pár let se Bon točil i ve Frenštátě v hospodě U kumpána než tam byl nahrazen agilnějším Koníčkem.

Předevčírem jsem dostal kvalitní tip. Zašovské se začalo točit v Porubě přímo na Hlavní třídě! Již před tím jsem věděl, že pivo Portáš (bývalý Bon) je k dostání v jisté restauraci na Dubině, avšak Ostrava Jih je pro mne městským obvodem hektickým a nepřehledným.

Pivnice Portáš se nalézá na dolním konci Hlavní třídy v prostorách bývalého kasina Bonver. Už při vstupu upoutají rozlehlé prostory restaurace a hlavně majestátný výčepní pult se mnoha kohouty a velkým nápisem Portáš. Tak to má být.

11° jsem vynechal a začal zrovna 12°ležákem. Až překvapivě plná chuť. Barva dosti čirá, vyrovnanost i poměrná osobitost. Byl jsem spokojen.

Tmavá 13°trochu nudná. Jasný model „flekovského“. Karamel, trochu pražené příchuti. Celkem chutné, ale toto pivo bych určitě nerozeznal od jiných černých 13°(Martinov apod.).

Nejvíce mne zaujala speciální polotmavá 12°Virgil. Podle stránek pivovaru by měla mít celých 6,5% alkoholu. Čili toto pivo by mělo být řádně vykvašené. A taky ano. Žádná učesaná „Vídeň“. Chuť lehce podobná plnotučné 12°, ale větší grády. Virgil mi dost chutnal.

Zklamáním bylo ovšem 14° Pale Ale. Poměrně dlouho jsem na malé pivo čekal, nakonec jsem dostal celkem neestetického čochtana s mýdlovou pěnou. Chutnal trochu zvětrale, takže jsem se ani nemohl plně soustředit na jeho případné chuťové kvality. Tady by to chtělo zdokonalit.

Celkový dojem nakonec kladný. Dobrý nápad, jenom teď aby to vyšlo. Hospoda značně rozlehlá, v současné době sociálních sítí a PET obalů ji možná bude problém naplnit. Nicméně mohu říct to, co v podobných případech: Budeme to sledovat…

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>