Prajzák Bier

Páteční odpoledne U Šenkýřky v Darkovičkách bylo poklidné. Desítku neměli, tak jsem se kolek2rozhodl dát si na žízeň jedny Svijany.

Nebyl to zrovna nejlepší nápad. Ostravar by mi možná jel více. Chtěl jsem zaplatit a odejít, tu jsem si však všimnul reklamního letáčku. Inzeroval pivní značku Prajzák Bier. Grafika mi připadala povědomá. Vzpomněl jsem si na svou nedávnou zkušenost s Porubským ležákem. Po nedobrých Svijanech 11°Prajzák chutnal přece jen zajímavěji, i když samozřejmě také nebyl nic moc. Měl v sobě obligátní hořkost, která byla však spíše komerční nežli výrazněji chmelová. Při trošku imaginace se krátce po napití dala v moku vydedukovat i jakási chlebovitá dochuť. Pro okolosedící štamgasty byl Prajzák Bier sympatický hlavně proto, že půllitr 12°stál pouhých 18 Kč.

Uvedené webové strránky byly samozřejmě smýšlené. Avšak při zadání názvu mi vypadl odkaz na registraci ochranné známky. Majitelem je, jak jsem správně tipoval opět Tomáš Kolek. Nesporně blízký příbuzný Kamila Kolka – známého „podnikatele“, který zdevastoval opavskou Bredu, Přivedl Zlatovar ke krachu a nechal spadnout OD Ostravice v centru Ostravy. Jméno Tomáše Kolka se vyskytuje podle obchodního rejstříku ještě asi ve třiceti dalších firmách a mezi jeho registrované pivní značky patří pár typů Opavského Zlatovaru, pivo Porubské, Prajzák i Bruntálské pivo. Výrobce je pochopitelně důsledně utajován, jak už je to v dnešní době skoro i tradicí, mám však dojem, že Kolek nejspíš spolupracuje s uherskobrodským Janáčkem.

Co dodat? Na jedné straně bychom mohli být rádi, že se zpestřuje trh, ovšem na straně druhé si myslím, že zrovna tudy cesta nevede. Naštěstí máme v současnosti v regionu 30 pivovarů, které vaří kvalitní mok a původ svých výrobků nikterak nemlží.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

10 komentářů u “Prajzák Bier

  1. Celkem rád jsem do KD ve St.Bělé chodíval na zahrádku příp. na zábavy či koncerty. Letos jsem tam byl naposled v červnu – zahrádka nefungovala a sdílná servírka v hospě mi sdělila, že letos asi nebude funkční, protože ji neutáhnou, tož nevím?!

    • Zdar a sláva každému novému pivovárku. Mnoho zdaru Lužiny! Jen ta Doga (je to ta kapela z FM?) mi již po dvě dekády připadá jako naprosto nezajímavý a nudný soubor, který předstírá, že hraje něco jako Bigbít.

      • jo, Doga byla vždy hrozná sračka (tuším, že jsou z Kurviné), to jejich spojení s pražským pivovarem mi hlava také moc nebere, no třeba to má nějaké pozadí…….jinak jsem byl dnes odpoledne ve Staré Bělé – v hospodě na náměstí v Katolickém domě (dříve Kulturní dům, ještě dříve Katolický dům) – a já, i můj pes jsme byli naprosto unešeni – skvělý Starobělský ležák za 19 korun (filtr i nefiltr), do toho chleba s husím sádlem za 11 kaček (pes se dlouho olizoval), domácí guláš za 45, uzená žebra za 80, plus klasické chutovky k pivu. Ta hospoda má styl a charisma, jsou tam dokonce i kamna s plápolajícím ohněm……nebýt dost nahlas puštěného debilního rádia Orion, tak bych jim dal 10 bodů z 10, takhle je to za 9,5, skvělá putyka.

        Tady něco na spravení hudební chuti, geniální hudba, podpořená geniálním klipem, tam není nic navíc – všechno dokonale sedí, H.R. Giger (R.I.P.) z toho musí mít fakt dobrý pocit, nikdo dosud lépe nezhudebnil jeho vize než Tomáš Gabriel Rybář, už v dobách Celtic Frost to mělo správné koule, ale tohle jde, co se týče atmosféry ještě mnohem dále – https://www.youtube.com/watch?v=NmyWeOvF_Sg

        • guláš za 45, žebra za 80… no a jaký třeba ten guláš byl, dobrý? Nevím teda jestli nízká cena je zrovna pozitivním ukazatelem. Pokud někdo nabízí kvalitu, tak je třeba za ní adekvátně zaplatit. Jestli nabízejí dobrý guláš jen za 45 Kč, pak se naskytá otázka, kolik za svůj kulinářský um dostanou – po odečtení nákladů na porci – peněz…

          • Problém je v tom, že mnohé podniky (a nejedná se zdaleka jen o hospody)nabízejí za vysoké ceny nízkou kvalitu. Staré české přísloví by řeklo za moc peněz málo muziky. Když jdu jako pivař na pivo do lokální čtverky vnímám jako velký rozdíl jestli zaplatím za porci nakládaného hermelínu 40 nebo 65 Kč. Samozřejmě tady hraje roli váha atd. Pivnice nebývají povětšinou kulinářskými svatyněmi, které nabízejí špičkovou světovou kuchyni za vysoké ceny. Jestli si dám v knajpě kupř. normálního turka za 15 Kč a vedle jej mají za 30 Kč přičemž oba moky chutnají víceméně stejně, je to k zamyšlení. Nicméně máme u nás volné ceny, tak co?

          • proč by nemohl stát ve vesnické knajpě poctivý guláš 45 korun? Nizké náklady na provoz hospody a na personál (dělá tam majitel), maso mají zřejmě svoje (anebo přímo z jatek) a navařit kotel dobrého guláše není zase až takový problém, kdyby cenu napálil někam k 80 – 90 korunám, tak by toho prodal tak třetinu, místní to s povděkem oceňují a získává si tak nové hosty, do toho skvělé domácí pivo za 19 kaček, tam fakt není co řešit, navíc takovou knajpu každý rád doporučí, takže se mu to i takhle vrací zpět.

          • ale jo, tak možná se může porce dobrého guláše vlézt do 45 kč (já sám dobrý guláš uvařit neumím, takže ani nevím, jaké jsou minimální náklady na dobrý guláš), jenom mě zajímalo, jaké to jídlo za nízkou cenu ve skutečnosti je, jestli ho prostě dělají dobré. Protože vyjmenování cen samotných mi nic neřekne, pokud tedy nejsem ochoten sníst cokoli, hlavně pokud na tom ušetřím. Na druhou stranu souhlasím, že není důvod platit zbytečně navíc za tentýž produkt ve vedlejší knajpě (osobně bych nedal za třetinku obyčejné lahvové plzně 90 Kč v Kavárně Elektra. A souhlasím, že je zbytečné připlácet za naložený hermelín, obvzláště když má polovina podniků představu o dostačující době ležení cca 48 hodin). Jestli tam tu hospodu utáhnou na minimálních cenách za pivo i jídlo a nejsou charita, tak budiž, možná že našli recept, jak poskytovat kvalitu za lacino a žít z toho (ačkoli je k této možnosti většina restauratérů skeptických). Asi by byl zajímavý experiment srovnat jejich guláš za 45 s gulášem z Commedoru Mexicany za 250. Kdoví, třeba by se ukázalo, že se jedná o stejné jídlo a v Mexicaně si jen připočítavají za exkluzivitu:-)

  2. Ja myslim, ze je to jasne. Uvarit levne pivo a nabidnout konzumentum levne „lokalnim“ nazvem okorenene pivo, ktere nema s danym regionem nebo tradici nic spolecneho. Na co se muzeme tesit, Privozky lezak, Jihoměšťan, Havirovsky Permonik apod? Marketingovy tah, mozna i to pivo je totozne.

    • Ve fantazii se zjevně meze nekladou. Ale kupř. Jihoměšťan je název piva, které se opravdu vaří na pražském Jižním Městě. V našem regionu by se to mohlo jmenovat třeba Hrabovák, Dubiňák nebo Výškovický Zdroj.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>