Příjemné ejlovské odpoledne

Venku se ochlazuje, extrémně teplý podzim nejspíš už končí. Za chvíli se začne stmívat. Je třeba si otevřít nějaký ten ale (ejl).

Skřečoňský Žabák funguje úspěšně již několik let, přesto však čas od času někdo připomene jeho neúspěšnou premiéru na martinovském Festivalu minipivovarů.Jeho American Amber Ale jsem otevřel jako prvý vzorek. Jak už jsem několikrát psal, k podobným svrchně kvašeným pivům (speciálně typu IPA) přistupuji poměrně s nedůvěrou. Předávkování aromatickými chmely je dnes tendenční a zajisté pro někdejší zastánce střídmějších ležáků i atraktivní. Vůně bývá skutečně intenzivní, těmito specifickými produkty se však dá i relativně brzy přepít. Žabák však naštěstí nebyl ten případ. Barva tmavě měděná a lákavá vůně – to byly nejranější vjemy při blízkém styku s tímto mokem. Samotná chuť skřečoňského ejlu byla veskrze přírodní – jako by toto pivo zrovna sklidili z pole v nádherné české krajině. Z piva byla cítit hořkost chmelu obohacena přiměřeným aromatem a v této konsonantní harmonii nebyla potlačena ani přítomnost sladu a kvasnic. Ani by se nechtělo věřit, že tento nektar pochází z okolí poměrně nevzhledného Bohumína. Tak nějak si představuji českou verzi Amber Ale.

APA (American Pale Ale) z Vyškova již tak chutný nebyl. Je veskrze pozitivní, že se vyškovský pivovar podařilo zachránit, rovněž za záslužný počin bych považoval pivovarský plán vařit v zajímavé edici Cross The World různé světové pivní styly. Problémem ovšem zůstává, že tyto třetinkové lahváče jsou kvůli prodloužení expirace pasterované. Pastér je bohužel z piva cítit, zvláště když těsně předtím degustujete čistě přírodní produkt. Americký chmel Citra je v Apě výrazný, jinak se v moku projevuje i současný vyškovský charakter lehkého parfému, ktedrý se vyskytuje i v běžném ležáku. U vyškovských produktů mi zkrátka trochu chybí příroda. A to se projevuje iv typu APA.

Třetí vzorek onoho odpoledne pocházel ze zahraničí. Dokonce až z kontinentu za Atlantikem. Americký pivovar Widmer mne již před lety upoutal svým pšeničňákem, který jsem s oblibou popíjel v aljašské hospodě Triangel Club.Od pražského dealera jsem zakoupil šest lahví widmerovského ejlu Omission. Až při naskladňování jsem zjistil, že se jedná o pivo bezlepkové. Nu což, řekl jsem si, i celiakové mají právo se ožrat! Naposledy jsem bezlepkový truňk pil na Zámečku v Zábřehu a pamatuji si, že se jednalo o osmičku z pohanky, která stála plných 32 Kč za půllitr. Bylo to divné, nakyslé, ale dalo se na to zvyknout. Bezlepek z Ameriky byl uvařen ze speciálně geneticky pozměněného ječmene. Američané si umějí poradit se vším! Lahváč voněl jako americký ejl, v chuti zpočátku dominovala příchuť medu. Na bezlepkový mok slušné, rozhodně bych to však nepil celý večer.

Den jsem zakončil U Skákavého poníka půllitrem lehce nakouřeného ležáku Šumperský Svišť. Nejen ejlem živ je pivař…

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u “Příjemné ejlovské odpoledne

  1. Úžasný výjev v Bricklayers Arms – úplně to vidím před očima. Kohouti jsou holt jiná liga než Baník.

  2. já měl zase „ejlovský“ celý týden a tak mě ten zážitek vykolejjl, že tady v Česku, ostatně jako po každém návratu z Anglie, vůbec nemám chuť jít na zdejší pivo, ani na české ejly, nuda, zmar, nuda, zmar. Ochutnal jsem v Londonu asi tak 60 různých craft beer, jeden celý den téměř od otvíračky až do zavíračky strávil v BrewDog pubu v Camdenu (s malou odpolední přestávkou, kdy jsem si odskočil na fotbal do Griffin Parku na místní Brentford), navštívil londýnské pivovary, ve vyhlášených pubech pil nejlepší craft ejly ze Skotska, Walesu, zamiloval se do Brooklyn lageru v The Rake – poloviční pinta za 4,60, a i ten Tottenham mi vyhrál. Už se vidím, jak budu nad Qáskem v Hobitovi snít o všech těch nádherných ejlech ze St.Peters čepovaných v Jerusalem Pubu, o chmelových skvostech jakými byli Hopinator, HopHead, Hopopotamus, 5 am Saints anebo Six Hop od Dark Star. Povedlo se mi tam v neděli se dostat do požehnaného stavu, kdy jsem byl schopen v narvaném a už asi 2 hodiny před zápasem totálně bouřícím Bricklayers Arms vyskočit na stůl, skopnout z něho na zem překážející prázdné pinty a představit se našemu rozjetému tvrdému jádru – I am Czeeech, I am Czeeech, I am Czech Tottenham, zhruba 500 lidí mi hromově odpovědělo – We Are England, We are England, We are England Tottenham…. a za chvíli ke mně dorazil 5 litrový džbán piva (vyprovokovala mě k tomu skupinka Švédů a jeden Welšan, kteří předvedli něco podobného :-)

    Nakonec to dopadne tak, že někde schrastíme potřebných 200 000 liber a založime si tady firemní pub BrewDogu……

Napsat komentář k Biťas Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>