Rýže v pivu

Podle bavorského Rheinheistgebotu rýže, jako i jiné nestylové přísady do pravého „čistého“ piva nepatří. Přesto třeba koncern Anheuser-Bush se k jejímu používání hrdě přiznává na svých etiketách.

Rýže se přidávala do některých českých piv údajně za První Republiky. Dnes je tento postup považován, nejen pivními puristy za značně nestylový.

Ovšem v rozežrané době, kdy se do piva hustí zelený čaj, kakaové boby nebo dokonce extrakt ze sépie, nemusí zůstat ležet stranou ani rýže.

Nejvíce rýže se spotřebuje v Asii. A tak není divu, že ji tam mohou přidávat do samotného piva.

Kdysi dávno při mých návštěvách Saigonu (Ho-či-minovo město) jsem aktivně hledal pravé vietnamské pivo. Lahváče jako Beer Saigon či 333 s krásnými etiketami chutnaly jako modelové eurosračky, tak jsem si nechal poradit od místního rikši a navštívil jsem jednu s pouličních hospod, kde údajně měli domácí rýžové pivo.

Ovšemže s rikšovy výslovnosti mi nebylo hned jasné, zdali se jedná přímo o pivo rýžové (Rice beer) či žitné (Rye beer). Nicméně jsem si u vietnamského pouličního výčepního objednal „Bia Hoi“, což znamenalo nesporně pivo točené.

S jakéhosi tanku mi načepoval poměrně světlou tekutinu do asi dvoulitrového demižonu a já si ji mohl pak nalévat do poskytnuté sklenice.

Bylo horko a tak mi tento osvěžující nápoj, který opravdu připomínal celkem zdařilou osmičku docela vyhovoval.

Uplynulo skoro čtvrt století a podle vyprávění našich sládků Vietnam začal vařit i řemeslná piva v nově zřízených minipivovarech.

U nás v hospodě jsem měl možnost ochutnat hybridní vietnamsko-české pivo Con Lai, což znamená ve vietnamštině „míšenec“. Vaří ho experimentální pivovárek Clock v Potštejně.

Je to vlastně kombinace českého ležáku s americkou ipou, pro niž už je zaveden název Indian Pale Lager (IPL). Vedle chmelů Most CZ a Simcoe  je do tohoto moku přidáno i určité množství rýže.

Nakonec ještě výrobek dozrává na dubových pilinách, aby získal ten správný barigový charakter.

Jedno malé, navíc vypité skoro ve spěchu samozřejmě na jakoukoliv zodpovědnou recenzi nestačí. Osobně mi to chutnalo jako normální, trochu více navoněné české pivo.

Dalo by se možná popíjet i delší dobu, kdyby ale nestálo 70 korun.

Jinak pochvala za dobrý nápad a slušný výsledek.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>