Překvapilo mne, že Heřmanický Pivovar (Beseda) uvařil speciál s pyšným názvem Hazy Kölsch.
Originální kolínské pivo Kölsch se poprvé objevilo v roce 1892. V roce 1985 po domluvě kolínských sládků známé jako Kölsch Konvention získalo speciální ochrannou známku a výsadu, že pod oním označením se může vařit pouze v Kolíně (nad Rýnem) a okolí.
Párkrát jsem Köln Am Rhein osobně navštívil a pochopitelně jsem se věnoval aktivnímu prolézání výčepů a hospod. To je, snad kromě pár antických památek snad jediné, co je v onom velkoměstě zajímavé. Při opakovaných návštěvách jsem objevil asi 15 místních značek. Údajně je jich celkem 26, tak si myslím, že moje bilance nebyla zase až tak špatná.
Ke kolínskému stylu patří i zvláštní forma podávání. Pravý Kölsch se čepuje so dvoudecových skleniček tzv „Stange“ a tím pádem personál (na rozdíl třeba od personálu bavorského) musí dost kmitat.
Kölsch se načerno vaří i u nás. Pil jsem pár celkem zdařilých pokusů, i když ne zrovna z 0,2 l. Navíc jsem upíjel s obavou, že dorazí nějaký kolínský odborář a pivo mi zabaví.
Kölsch z Heřmanic nebyl špatný jako pivo samo o sobě. Kölsch má být svrchně kvašený, ale dozrává za nižších (možná až za ležákových) teplot. To vše by mohl pivovárek v Heřmanicích splňovat.
Výsledek byl však dost odlišný.
Výraz „hazy“ znamená „mlžný“ , což je odstín vysledovatelný výhradně v nefiltrech. Hazy pastér znamená, zkažený utrejch. Normálně bývá Kölsch filtrovaný, kvasnicové verzi se říká „Wiess“.
Heřmanický Kölsch je 13°, což je asi na vrcholu přípustnosti, neboť obvykle se vyskytuje kolínské do 5,2% obsahu alkoholu. Rovněž ten heřmanický měl značně tmavou barvu. Kölsch normálně bývá zlatavý až bledý. Dost často se míchá vídeňský slad s pšeničným.
Rovněž chmelení u Kölsche bývá opatrnější. Pamatuji si pouze jednu místní značku, kde byla chmelová složka o poznání výraznější. Naopak Kölsch z Heřmanic voněl chmelem dosti intenzivně.
Kdyby heřmaničtí nazvali ten svůj produkt „Pale Ale 13°“ neměl bych námitek a považoval bych to za rutinní, zdařilý pokus.
Takto byli bohužel trochu mimo styl.
V našem Kolíně fungoval pivovar až do roku 1987, kdy byl uzavřen pro trvalou nekvalitu. Dnes vaří pivo v Polepech u Kolína pivo záhadný pan Karavainov (karavain je rusky „dort“) a ve Starém Kolíně založili před pár lety pivovar Prádelník.
Uskutečnil jsem druhý degustační pokus a objednal jsem si Burton Bullion Bitter od Cobolisu.
Britské Bittery mám rád. Svého prvního jsem si vychutnal na letišti Heathrow v Londýně. Byl to Yorkshire Bitter a hodně mi chutnal.
O rok později jsem však poprvé v životě navštívil autentickou anglickou hospodu v obci Tillbury. Tam jsem málem při své neinformovanosti vlažný a zvětralý Bitter reklamoval….
Bitter z Cobolisu má ve svém názvu část jména někdejšího britského koncernu Bass+Burton. Je to vkusný ejlík, ale příliš anglicky mi nakonec nechutnal. Možná, že to chtělo vyšší teplotu a naopak nižší říz.
Avšak já osobně jsem se setkal s podáváním Biteru, Mildu a Porteru „po britsku“ jen párkrát v Kanadě.
Co dodat? Je fajn zkoušet vařit různé styly, ale nejdřív je třeba podrobně si o nich něco nastudovat.
Hazy Kölsch uvařil pivovar Troll, který je také v Ostravě-Heřmanicích, jsou tam opravdu dva minipivovary (https://www.facebook.com/pivovartroll/). Okusil jsem včera, s hodnocením vcelku souhlasím.
Minulý týden sem byl v Heřmanickém pivovaru pro nějaké petky.Zakecal sem se s majitelem a docela mě překvapila jeho informace o zásadním zvětšení pivovaru. „Nový “ pivovar má vzniknout ve vedlejším nevyužívaném objektu bývalé prodejny.Má se přistavovat i hotel….uvidíme.
Přeji mnoho zdaru!