Srdce Prahy pohostinné

Dnes se jeví pivní procházka Prahou dosti odlišnou, než tomu bylo cca před 30 – 40 lety.

Stále je však co pít a hlavně jsou nové možnosti  si rozšířit své degustační pivní obzory.

Obědvali jsme asi 300 metrů od hlavního nádraží v jedné ze zbylých klasických hospod.

Kolem poledne docela pivo, lidé čekali ve stoje, až se uvolní nějaký stůl. Na meníčku mimo jiné i rybí filé s bramborem, s polévkou za cca 150 Kč, což je na Prahu slušné.

Bohužel však na čepu pouze PU, Gambrinus nepastér a Kozel. Rovněž mi unikl název onoho příjemného hostinského zařízení.

Historická hospoda U dvou koček je dodnes známá svou chutnou a údajně i cenově dostupnou kuchyní. Personál tuto výzvu bere tak vážně, že dovnitř šantánu vpouští pouze hosty, co chtějí konzumovat jídlo. Pro pivaře je vyhrazena útulná šalanda u vchodu, kde funguje samoobsluha.

Žádná škoda. Je alespoň možno sledovat zblízka výčepníka při jeho zodpovědné práci.

V řádně zavedeném prostředí a atmosféře, která mi připomínala mládí místní pivko chutná. Tentokrát však vedle PU a Kozla byla na čepu pouze světlá 12° Kočka. Polotmavé a černé stejné značky se onoho dne v knajpě nevyskytovalo.

Na naléhání přítelkyně jsme navštívili pivovar U Fleků – náš jediný hostinský pivovar, který bez větších přestávek funguje už od roku 1499.

Při sobotním odpoledni skutečný hučák. Museli jsme před budovou pár minut vyčkat, než se uvolnil stůl a vrátný nás vpustil dovnitř.

Skoro všechny místnosti U Fleků byly takřka plně obsazeny. O hluk se starali, jak tomu má být, pouze hlasití hosté, posléze i lidové duo hudebníků v obsazení harmonika + suzafon. Hráli vše možné a asi si tak docela dost vydělají, neboť preludují zejména na přání hostů. Osobně mne zarazilo, že během svého krátkého vstupu stačili interpretovat asi 4 ruské písně. Zřejmě politicky korektnější ukrajinské častušky u nás ještě nestačily dostatečně zpopulárnět.

Rozlehlý sál obsluhuje několik rychlých číšníků. Ti většinou ani nedělají objednávky. Na tácech nosí černá i světlá piva (novinka), becherovky a medoviny – vše za paušální cenu 79 Kč za kus.

Z nabídky jídel se dá za dostupnou cenu vybrat např. pivní sýr s topinkou za 120 Kč.

V lokále to žije a hosté konzumují jak vzteklí. Tak to má být.

Na Flecích mne nejvíce vadilo, že lokální pivo je točeno so 0,4 l sklenic, do kterých se běžně lije kofola. Chybí logo (za ty prachy) a hlavně z takového kvazi pivního skla předražený mok ani moc nechutná. Je třeba změnit značku!

Mezi moje nejnovější pražské objevy patří Pivovar Loď ukotvený na Vltavě. Chvíli trvá, než k němu od Fleku dojdete. Návštěva ale skutečně stojí za to.

Představoval jsem si nějakou snobárnu s vysokými cenami, ale naštěstí bylo všechno jinak.

Na degustačním prkénku jsme obdrželi celých šest minikousků ve velice dobré kvalitě.

Solidní desítka, jedna hluboce hořká 12°, druhá ještě zpestřena za studena chmelením odrůdou Kazbek. Tmavá 13°krásně nahořklá, plnotučná a chutnější než u Fleků. Slušné polotmavé a na závěr robustní rubínová 15°.

Škoda, že už je pokročilý večer a je nutno dorazit na ubikace.

Pokračujeme zítra.

Dobrou noc….

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u “Srdce Prahy pohostinné

  1. Zdravím.
    Doporučuju vyhnout se opravdu velkým obloukem minipivovaru Dva Kohouti v Karlíně.Což o to piva nebyly chuťově špatné,ale jinak katastrofa.Pivo čepované do minikryglů 0,4,při tom však pokaždé tak 3-4 centimetry pod míru.Takže z toho byla vlastně trochu větší štamprla.Cena ovšem jako za 1,5 litrovou petku.Samozřejmě samo obsluha.Pro objednanou minitopinku za 158 Kč. sem si musel zajít npřes dvůr naproti do bufetu!!!!!!Pak po nás chtěli ať tam tácek odnesem zpátky! No vysral sem se na ně!Když sem se ozval ohledně brutálních podmíráků bylo mi naznačeno,že tam už pivo nedostanu!Byl sem tam s kolegou z Polska ten byl celkem v šoku.Posléze sme se přesunuli do podniku Marina v Holešovicích.Situace s podmírakama podobná jako v předešlém případě.Zase sem se ozval a nic ,takže podmíra zruba 3-4 cm je asi standart.Pivo nic moc.Zarážející bylo,že v 8 hodin večer sme byli v tomto kolosu sami.Nakonec sme se přesunuli do Libockého pivovaru na Evropské třídě u Divoké Šárky….tam je svět naštěstí v pořádku.

    • V Karlíně u 2 kohoutů jsem byl asi před 5 lety. Tenkrát tam byly ještě půllitry a žádné výrazné podmíráky se nekonaly. Cena piva byla už tenkrát vysoká, ale nějak jsme to dali. Nevadila mi příliš ani samoobsluha. Všechno je to v lidech.
      Marína v Holešovicích mne rovněž neoslovila.
      Ohledně dodržování míry by nebylo špatné informovat ČOI, ať dá těm zlodějům nějakou mastnou pokutu.

Napsat komentář k Jarosek Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>