Těžký život dobrodruha

Tak zněl název starého filmu pro dnes už většinou mrtvé pamětníky s mladým Ladislavem Peškem.

Dobrodruh je rovněž jméno piva vyrobeného koncernem Asahi jako volba sládků pro letošní červenec.

Speciály vařené velkými pivovary jsou zajisté příjemným zpestřením jejich, povětšinou fádních sortimentů. V případě volby sládků, která probíhá u nás již po řadu let se jedná zpravidla o pozitivní počin obohacující nabídku radegastovských nebo PU hospod.

Dobrodruh je India Pale Lager – hybrid, který byl vytvořen kombinací běžného spodně kvašeného ležáku a původně britského stylu IPA. Zajímavostí Dobrodruha je jeho chmelení  metodou tzv. „kryogenní separace“, kdy jsou použity tzv. „vymrazované chmely“, které mají výslednému pivu údajně přidat na aroma bez doprovodné hořkosti.

Jako slady jsou použity plzeňský a mnichovský.

Původně k tomuto truňku člověk přistupuje jako k ejlu, čemuž přispívá docela výrazná chmelová vůně. Při samotném popíjení však není zjevná přílišná aromatizace a vyniká spíše hořkost, která se zdá být větší než inzerovaných 30 IBU.

Mok celkem osvěžující, který, jak to většinou v podobných případech bývá nenadchne, ale ani neurazí.

Proti dobrodruhům tohoto druhu nic nemám.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>