V Nové sladovně podruhé

Od 13. prosince 2013 vyteklo už značné množství piva. Tak jsem se rozhodl tento relativněsladovna_zmenit-velikost_zmenit-velikost nový opavský podnik navštívit opětovně s jistým časovým odstupem.

Předloni 13. prosince byl opavský minipivovar otevřen první den. Pivařská obec byla plná očekávání, zvláště když se termín slavnostního uvedení do veřejného provozu stále posouval. Nakonec to dopadlo dobře. Pamatuji si, že tenkrát bylo pivo vzorně natočeno, avšak nebyl to žádný chuťový zázrak. Charakter piva zůstal zachován dodnes. Osvěžit a neurazit – to je zřejmě krédo Nové sladovny. Desítka Škopek mi byla donesena s poněkud povadlou pěnou, moku trochu chyběl říz a bylo by záhodno jej trochu přichladit. Jinak vcelku slušné. Dvanáctka Zlaťák již byla naservírovaná s pěknou šlehačkovitou pěnou, která však bohužel dosti rychle klesala a upoutala mne svou příjemnou hořkostí. Pitné pivo, které ovšem v žádném případě nenavazuje na tradice trochu nasládlejšího slavného Opavského Zlatovaru. Pod touto hlavičkou se dnes bohužel vaří jakýsi neutrální utrejch, jehož ochrannou známku vlastní zřejmě bratr zloducha Kolka.

Tmavé pivo bohužel na čepu nebylo, tak jsem okusil svrchně kvašený speciál Columbus. Hořkost a vůně amerického chmele. Citrusové tóny a poctivých 14 stupňů a 6,2% alkoholu. Měl jsem štěstí, protože v PET láhvi jsem ještě sehnal vzorek předchozího speciálu, jímž byl ale zvaný Chinook. Oproti Columbovi byl tento mok chuťově vydatnější – vedle chmelovitosti bylo možno vysledovat i decentní ovocnost a seriózní chuťovou harmonii.

Před 14 měsíci mne v Nové sladovně zaujalo, že po interiéru restaurace pobíhalo střídavě plných 7 číšníků. Tento počet byl zredukován a dnes je obsluha nepřebujelá a efektivní. Při návštěvě Opavy doporučuji návštěvu Nové sladovny zejména proto, aby pivař viděl, že i z torza historického a nešetrně zlikvidovaného pivovaru může vzniknout něco nového a užitečného.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

3 komentáře u “V Nové sladovně podruhé

  1. Stará Bělá :
    http://pivni.info/news/13810-pivo-varim-pro-radost-rika-starobelsky-pivovarnik.html

    co mě ve Staré Bělé překvapuje, tak je velký rozdíl v kvalitě čepovaného piva v hospodě U Matěje (křižovatka) a v Katolickém domě (náměstí), kde je pivo takové nějaké řídké až vodové, ztrácí se v něm samotná chuť, přičemž Katolický dům by měla být jejich vlajková loď – mají to tam z pivovaru celé pronajaté, něco tam v té hospodě dělají špatně, zatímco U Matěje, ačkoliv neumějí moc čepovat, tak pivo je vždy v nejlepší kondici a člověk si na něm pochutná….věřím, že se tam časem dočkám i hladinky a pak to bude dokonalé souznění

    Nová Sladovna je má opavská základna, mám to tam rád, jsem tam štamgast, ale ten Chinook mi tam teď hodně chybí, 3-4 kousky zkonzumované před fotbalem vyrobily z každého bídného druholigového opavského zápasu finále Ligy Mistrů, zvláště když jsem si tam na tribunu s sebou ještě propašoval litrovou petku, ať nemusím skvělou fotbalovou klobásku zapíjet Géčkem :-). V Opavě bych na pivo ještě doporučil Pizzerii Uno na nádražním okruhu, kde mají Rohana a piva od Lobkoviczů a pak samozřejmě hospodu U dvou dobráků (kousek od nádraží Opava-Západ), kde to pivně dobře žije, střídají se tam piva z minipivovarů a často se tam dá potkat třeba i čepovaný Kocour

  2. …naprosto skvělé pivní speciály,které jistě potěší i zmlsané chuťové pohárky,které se nacházejí na tvém znaleckém jazyku!
    s pozdravem Pivu zdar Karel Mop

  3. Ahoj Martine,jsem rád,že mám z opavského pivovaru podobné dojmy.navštívil jsem Sladovnu na sklonku minulého roku a desítka i dvanáctka mě neurazily,ale ani nikterak nevystřelily do nebe.tmavý opavský čert,to už bylo něco jiného a rozhodně mi tato černá dvanáctka utkvěla v paměti.Na závěr jsem si samozřejmě nechal IPU Chinoock,která překonala moje očekávání a byla mi donesena i s náležitým výkladem od ochotné servírky.Opravdu jsem si pošmáknul!Co se týče samotné architektury,tak je opravdu chvály hodné,že starý pivovar je poměrně slušným způsobem zakomponován do moderního nákupního střediska,což jej také ,alespoň v mých očích jaksi polidšťuje!Ovšem pokud se týče této stránky,tak potom ti doporučuji návštěvu pivovaru v Děčíně,kde jsou fragmenty starého pivovaru zachovány uvnitř nákupního střediska v daleko větší míře.navíc zde pan kočka vaří v rámci svého létajícího pivovaru Nomád naprosto skvělé

Napsat komentář k Karel Rendl Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>