Žito z Rousínova

Upřímně řečeno, městečko Rousínov moc neznám.

Kdysi jsme mívali na postelích matrace, které tam byly tenkrát vyrobeny.

Na jaře roku 1982 jsem se vydal pěšky z Brodku u Prostějova pěšky do Brna (cca 40+ km).

Celou cestu jsem kráčel po jakési silnici ve výstavbě, čili provoz naštěstí nic moc.

Ve Vyškově jsem si zašel na místní, tenkrát skoro nepitelné pivo – Vyškovský Březňák.

Míjel jsem Rousínov, kde jsem v okolí žádnou hospodu nenašel.

Asi 10 km za oním místem mne zadržela hlídka VB, která tam po straně komunikace byla usalašena.

Doklady jsem měl naštěstí v pořádku, platný OP i nezbytný doklad o studiu, který dokazoval, že se v mém případě nejedná o příživníka. Přesto jsem byl policajtům podezřelý.

Nemohli pochopit, proč kráčím po nedodělané silnici pěšky tuto velkou vzdálenost, když, jak jsem se jim přiznal vlastním režijní legitimaci ČSAD, neboť má matka u tohoto podniku pracuje jako účetní.

Když zjistili, že jsem student a já jim nakecal, že toho dne nemám vyučování, po zapsání mých iniciálů mne pustili.

Hůře jsem dopadl o tři roky později v nedalekém Kojetíně, kde mi chtěli příslušníci VB přišít vykradenou samoobsluhu a od té doby mám v evidenci své otisky prstů.

Když jsem objevil výrobky firmy Pivečka a dozvěděl jsem se, že sídlí přímo v Rousínově, mé srdce zaplesalo. Další kryglík na pivní mapě!

Bohužel, zatím se podle všeho jedná o pivovárek létající, ale i tak  se s ním dá počítat.

Po několika náhodných degustacích jsem objevil i Pivečkův Žitný ležák.

Opravdu mám žito v pivu rád. Žitný slad se přidává  v různých poměrech a podle toho pak výsledné pivo chutná. Vyznačuje se drsnou, někdy až skoro pelyňkovitou hořkostí a žito je často zmírňováno užitím sladů ječných a pšeničných.

V současnosti je na trhu spíše vidět svrchně kvašené Rye Ale, nebo Rye IPA.

Pivečkův žitný ležák se povedl. Myslím, že samo o sobě takovéto příjmení zavazuje, nejedná-li se o účelový pseudonym.

Pivo hořké, ale ne příliš, výsledná chuť svéprávná a asertivní.

Žito si zasluhuje naši pozornost i v pivovarnictví, proto je zbytečně nebijme a neodhazujme do něj flinty.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>