Znovu Bamberg, tentokrat v poklusu.

Plan byl pomerne jasny a ja jsem se na jeho provedeni tesil. Ve stredu 7. rijna mela nase lod dorazit do bemberskeho pristavu jiz v pet hodin rano.

Konzultoval jsem sveho tisteneho pruvodce, abych zjistil otviraci doby pivovarku, kde jsem doposud nebyl. Takze nejpozdeji o pul devate ven z lodi a hned zrano jedno snidanove u Fassly. Zatim otevrou naproti Speziala, takze druhe pivko v poradi bude originalni Rauch. Pak me ceka prijemna prochazka Bambergem, nebot o pul jedenacte se otvira pivovarska hospoda Greifenklau, ktera je trochu zruky. Po ceste je samozrejme mozno zakoupit jeste nejaky ten lahvac. VGreifenklau jsem to videl tak na dva kusy abych jeste stihnul zajit do pivovaru Ambrausianum. Ve 12.30 mi zacina sichta na lodni recepci, takze poobedvam v nektere z navstivenych hospod.

Avsak jak jiz to byva – pivar mini a priroda meni. Jiz od pocatku mesice jsem se znepokojenim sledoval nizkou hladinu Dunaje. Samotna voda mne prilis nezajima, ale tentokrat jsem mel zle tuseni. V Passau se bohuzel potvrdilo. Nase lod zustala cely den a pul zakotvena v nakladnim pristavu a zacalo se nabirat zpozdeni. Musel jsem s tezkym srdcem zrusit svou planovanou rozlucku s Regensburgem, avsak me hlavni obavy se tykali samozrejme samotneho Bambergu. Po dvou takrka probdenych nocich situace skoncila kompromisem. Do Bambergu jsme nakonec dopluli s asi jen sestihodinovym zpozdenim. Kratce pred pul jedenactou jsem vyrazil z lodi. Rychlou chuzi jsem stridal s behem a asi za dvacet minut jsem dobehl do supermarketu pro par lahvacu. Lager z Fassly mne velice osvezil. V knajpe bylo trochu mene lidi nez posledne, avsak atmosfera opet neodolatelna.

Pivovar Ambrausianum se naleza v krasne historicke budove, kam byl ale instalovan teprve pred nekolika lety. Na rozdil od vetsiny bamberskych provozoven se tedy jedna o moderni minipivovar. Slusny nefiltr skoro az sedive barvy, zajimavy byl tez psenicnak takrka kaluzovite konzistence. Podnik pekny, potrebuje se vsak trochu zabydlet. Weisswurst s preclikem a sladkou bavorskou horcici prisel k chuti a byl pomalu cas vypravit se rychlym krokem zpet na lod. Avsak to hned nebylo mozne. Naproti Ambrausiana se totiz naleza kultovni pivovar Schlenkerla. Pivovarska hospoda od roku 1405 mela spoustu casu se zavest a zabydlet, coz se ji dokonale podarilo. Malokde uz dnes uvidite takovou krasu. Robustni Herr Kellner mi natocil cerny nakurovany Marzen primo z dreveneho sudu. Patrite-li k milovnikum Rauchu je konzumace tohoto napoje pro vas fantasmagorickou pohadkou.

Bezim pres krasny most a vduchu se loucim s nadhernym Bambergem. Stranou stoji pizzerie s logem piva Kaiserdom. To uz je vedle Greifenklau posledni bambersky stanek, ktery jeste neznam. Tentokrat vsak zazivam sve prvni mistni zklamani. Kaiserdom na rozdil od ostatnich bamberskych znacek chutna dosti prumyslove.

Ma ranni bilance je pet kusu o prumerne EPM 13%. Chtelo by to vice casu, ale verim, ze v Bambergu jsem nebyl naposledy.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>