Beskyde, Beskyde (kdo na pivo ide?)

Zvenčí vypadá podnik jako obyčejná hospoda s Radegastem a čemž svědčí i nepřátelské zelené logo. Když však přijdete blíže, upoutá vás pestrá cedule s naprosto výmluvným nápisem : Podhorské pivo, pivovar Hotel Beskyd

Ano. I ve Frýdlantě nad Ostravicí se vaří pivo. Po krátkém experimentu na místním Letohrádku se toto město oficiálně zařadilo mezi města s využitým várečným právem. Vznik pivovárku byl poněkud obskurní. Na rozdíl např. od provozovny na Ostravici jejíž budování bylo veřejnosti řádně ohlášeno, informace o hotelu Beskyd bývaly kusé, fragmentální a často neověřené. V lipnickém pivovárku mi loni na podzim sdělili, že prodali své staré zařízení právě do Frýdlantu, na druhé straně můj pivní kolega, který bydlí od hotelu Beskyd takřka přes ulici se údajně nic zajímavého a upřesňujícího nedozvěděl a komentoval tuto situaci s použitím názvu jednoho starého českého filmu: Nikdo nic neví.

Naštěstí v pátek 3. května to vypuklo a Podhorský pivovar ve Frýdlantě byl oficiálně otevřen. Pivovarská restaurace se nalézá na kraji Náměstí, blízko od kostela sv. Bartoloměje. Budova je zrekonstruovaná a poměrně členitá. Interiér je hospodsky útulný, ačkoliv nějaký architekt by mohl reptat ohledně čistoty stylu a vkusu.Podnik nabízí poměrně širokou škálu pivních chuťovek za slušné ceny (tvarůžky v pivu, hranolky, hermelíny, topínky, škvarkové pomazánky, polévky, tlačenka) a zejména vlastní pivo v 11°světlé a 13°polotmavé verzi. V zadním lokále veřejnost může spatřit část minipivovarského zařízení a též se setkat s místním sládkem, který ochotně v kostce popíše postup výroby piva.

Jedenáctka podávaná v předpisové podobě o vyhovující teplotě v orosené sklenici bez přítomnosti excesivních bublin stojí v Beskydu 23 Kč. Pivo je osvěžující, slušně hořké, na pomyslném chuťovém ekvalizéru trochu chybí výplň středního pásma, tak se mok zdá trochu prázdný a vodnatý. Má však výrazné chlebovité doznívání a příjemně se pije. Polotmavá 13°je již o poznání tělnatější a jak už to v pivech s přítomností karamelového sladu má učesanější, zakulatěnější chuť. Osobně tam bych přidal na chmelové vůni – prostor tam určitě je.

Podhorský pivovar používá slad ze Záhlinic a dva druhy žateckého chmele (Červeňák a Sládek). Ku prospěchu věci může být i místní voda. Vítáme tímto další přírůstek na pivní mapě a připojujeme zbožné přání Dej Bůh štěstí!

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>