Chuťové orgie v Kostelci

Domovarníci (mají ještě jedno strašné označení -homebrewáři) existovali v naší vlasti od pradávna. Největší renesanci však toto chvályhodné hnutí prožívá za posledních cca 20 let.

Dnes jsou již čeští domovarníci často sofistikovanými odborníky. Opět jsem si potvrdil tento fakt na jejich setkání, které se koná každý rok v březnu v Kostelci u Holešova. Již samotná cesta vlakem do Přerova byla krásným zážitkem. Několik domovarníků, mezi nimi i zahraniční hosté z Polska, cestovali do Kostelce po železnici a tahali sebou 15 i 20 litrové sudy a na zádech batohy s petkami. První košty se konaly již v kupé. Kolega Lukáš nabídl k ochutnání svou výživnou osmnáctku, svou troškou do mlýna přispěl dnes již známý domácí vařič Honza Oppelt. Měl jsem možnost ochutnat i 22° stout Rys od přátel z Polska. Byla v něm vanilka a nakuřovaná dubová kůra. Teklo to jako dehet, leč chuťový zážitek nevšední. V Polsku se snad nakonec i naučí uvařit dobré pivo.

V přerovském nádražním bufetu s příznivou otvírací dobou 01 – 23.30 hod jsme si dali jednoho čtyřikrát chmeleného Zubra a pak už se šlo na autobus. V kostelecké Sokolovně již bylo na nevšední akci vše připraveno. Soutěžící domovarníci registrovali u komise své výrobky a hlavně se točily krásné alternativní značky. A hele. Kolegové z Krnova – bratři Salabové. Dnes už krnovská pivovarnická legenda. Miluji jejich charismatickou osmičku Zahradník, ale ta se bohužel vaří až v létě. Ale ani 12° není špatná. Mezi homebrewáře se vloudil i jeden minipivovar. Mikulovský Mamut se prezentoval tmavou 13°. Dobrá, nepříliš sladká, ale dosti pražená. O poznání více mi chutnají domácí výrobky, které jsou všude kolem a tak mohu srovnávat. Šídlo je myslím někde od Brna.Má pěkné etikety a velice bizarní názvy svých piv jako např. Dědova rozbitá motorka nebo Hluboká brázda. Výrobky vysoké kvality.

Přichází pro mne nejzajímavější část programu – anonymní degustace piv. Hlásím se jako porotce na piva světlá spodně kvašená. Je to jen 38 vzorků. To se dá zvládnout. Se mnou v komisi zasedají ještě dva další porotci, jiní tři degustují piva polotmavá a tmavá. Zajímavostí je, že genderově je jury naprosto vyvážená. Tři muži a tři ženy. A dokonce zjišťuji, že přítomné ženy jsou v tomto oboru velice vzdělané. Řekl bych dokonce, že příliš. Vzduchem létají chutě kovové, papírové, fenolové a snad ty nejhorší – po připáleném másle. Dámy jsou samá degustace  tam i onde a působí docela důležitým dojmem. Až má málem pivař – amatér z nich komplexy. Vzorky jsou nám servírovány po 5 kusech. Některé jsou vynikající, krásně hořké i mnohoslibně jemné, jiné průměrné, vyložených propadáků je jen hrstka. I přes své omezené degustátorské vzdělání se na některých chuťových termínech s profesionály shoduji. Vzorek č. 28 silně voní medem a v tom jednom bylo cítit PVC. Poměrně jednoduše stanovujeme vítěze – pořadí prvních tří vzorků. Bohužel vyhlašování výsledků bude až v 18.00 a to už budu na cestě domů.

Následuje volná zábava a ochutnávka dalších domovarnických značek. Jedná se o 100% alternativní pivní scénu, takže se ani nějak úporně nekoncentruji na zapamatování jednotlivých pv. Psal bych si poznámky, ale pravou ruku mám v sádře (následek večerní cesty z hospody)a levou mi to moc nejde. Zkouším i slovenské produkty z Vintoperka a Novomešťana. Tělocvična je plně obsazena, všude se čile diskutuje o pivovarnických otázkách a všude hlavně teče pivo. To nejryzejší a nejpoctivější uvařené s láskou.

Potkávám spoustu zajímavých lidí, mezi nimi dokonce i jednoho pivaře, se kterým jsem před pár lety vedl písemný spor o kvalitu piva v Třebíči. Zůstal bych déle, ale pak mi již žádný další autobus do Přerova nejede.

Večer v Hudebním bazaru popíjím Bernarda 10°. Po nedávných degustačních orgiích je to vyložená hrůza.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>