Dejfův ležák

Na stránkách Kurník šopy jsem se v sobotu dočetl, že je na čepu světlý ležák Vagabund ze Studénky. K Betlému pospěšme…

Minipivovar Dejf se doposud věnoval výhradně výrobě piv svrchně kvašených. Řemeslně sice dokonalým, avšak pro mne bylo těžké odlišit jeho produkty od těch z Ostravice nebo Hoppy Dogu. Ležák by mohl být dobrým počinem. Avšak sotva jsem dostal půllitřík Vagabunda na stůl a nasál jeho mnohaslibnou vůni, výčepní mi již trochu předem zkazil čirou radost. 11°Vagabund nebyl uvařen ve Studénce, nýbrž v Dalešicích. Receptura je však přímo od Dejfa, který ono pivo sám v dalešickém pivovárku připravil. Trochu krkolomný kousek když se usazený podnik rozletí vyrábět někam jinam. Odpověď je však nabíledni. Ve studéneckých prostorách není pro výrobu ležáků vhodná technologie.

Tak už dosti technických úvah a napijme se. Vida. Truňk krásně povedený. Hořký, avšak lahodný, voňavý, ale nepřearomatizovaný. Je to jedenáctka, ale kdyby mi někdo řekl, že se jedná o EPM 12,5%, nepolemizoval bych. Doznívání dynamické, obilné. Tady je vidět, že i mladší generace současných českých sládků se ještě dokáže úspěšně vrátit ke kořenům našich tradic. A jen krátká instrukce pro Dejfa: Technologie pro výrobu ležáků v malých várkách není nikterak (ani finančně) náročná. Stačí se zeptat Honzy Oppelta – Šušťura na přednosti chladniček značky Minsk. Neboť – nejen Ipou živ je člověk!

Po výtečném lageru chutná Záviš z Poličky jako jablečný mošt. Výkyv kvality z doby před pár lety je sice v Poličce již částečně překonán, nicméně bych tuto značku při konzumaci nekombinoval s výrobky minipivovarů.

Potštejn (Clock) se chytil trendu a uvařil kyselák ve stylu Berlinen Weiss. Originál Weiss z Berlína je kyselý jak šťovík a Berlíňané jej tradičně pijí smíchaný se dvěma druhy sirupu – grün oder roth. Potštejnský Weiss byl však uvařen přímo s ovocem. Na jeden litr moku prý padlo 150 g čerstvého černého rybízu. Výsledek zajímavý. Nápoj trpký, leč velice osvěžující a ovocně aromatický. Avšak prodávat 4 dcl za 79 Kč ačkoliv se dokonce jedná o desítku se mi zdá mírně řečeno přehnané. I když, na druhé straně neznám cenu černého rybízu.

Na závěr na ukojení zvědavosti ochutnám malý vzorek amerického Pale Ale od Stone ze San Diega. Když jsem jeho pivo přímo v Kalifornii v roce 1999 popíjel, pivovárek zrovna začínal. A dnes je již tak věhlasný, že exportuje až do slovutné Kurník šopy! Pivo dobré, řekl bych s takřka lékořicovou příchutí. Ale půllitr za 99 Kč si nekoupím.

Závěrem ještě jeden vzkaz pro naše minipivovarníky: Memento Lager!

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>