Hořkých 16

Číslovka 16 bývá povětšinou spojována s přívlastkem „sladký“.

Ano. Sladkých 16. Doba vyzrálé puberty, nezralých malin a prvních alkoholických a sexuálních hříchů.

Osobně mne tato číslovka ve své očekávané verzi celkem minula. V mých šestnácti mi otec koupil v hospodě ve Slavonicích točené pivo jen jednou a jistou svou spolužačku jsem miloval přísně platonicky, že o tom ani nevěděla.

Ale hořkých 16 jsem si užil nesrovnatelně více.

Mou první „šestnáctkou“ bylo speciální tmavé pivo Ondráš, které pivovar v Litovli vařil vždy o vánočních a velikonočních svátcích.

Počátkem 90. let jsem v Praze na Korunní ulici objevil zajímavou hospodu V Korunní.

Ze strany od hlavního vchodu vypadala trochu neobvykle. Inzerovala, že vaří dietní jídla podle různých typů diet. Žaludeční, šetřící, diabetická.

Z boku však překvapil výmluvný nápis: „Pečeme celá selata…“

Na čepu tenkrát ještě celkem chutný Radegast. Navíc však na jedné z píp bývalo naraženo 16° světlé pivo z Nové Paky s názvem Valdštejn.

Dnes už 16° nebývá tak výjimečná. Zejména svrchně kvašená piva mívají vyšší EPM a 16 u nich nebývá nic neobvyklého.

Volbou asahijských sládků během suchého února 2024 je 16°světlé pivo s kryptogramatickým názvem Ječ-Man.

Jedná se o německý styl – tzv. Bock. Zajímavé je, že se tak v německy mluvících zemích říká kozlovi. Jedna z teorií dokonce říká, že název dotyčného speciálu je odvozena právě od kozlů, kteří v germánské mytologii táhnou vůz z bohem Thorrem.

Ječ-Man má být mimo jiné i jakousi poklonou geniální obilnině, jejíž význam pro pivovarnictví je kruciální. Silný spodně kvašený mok má celkem grády, je hutný a výživný.

Dalo by se vypít i několik kusů, jen mi trochu chybělo aromatičtější doznívání.

Jinou 16° jsem zaregistroval v hospůdce U Buroně v Mexiku (Vřesina).

Tentokrát se jednalo o příležitostné pivo ke sv. Valentýnovi. Jmenuje se německy Ich liebe Dich, jinak chuťově je 100% americké. Prostě normální, dnes už tradiční IPA, do které je přidáno několik druhů amerického a novozélandského chmele.

To mne už více zaujal údajně růžový valentýnský ejlík, tuším od Valáška, který byl netradičně ochucen některými blíže nespecifikovanými bylinami.

EPM 16% je nálepkou, která zavazuje vyrobit chuťově svébytný truňk, který své vlastnosti neskrývá za vyšší obsah alkoholu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>