Lichtenhainer – zapomenutý pivní styl

V globále mám německé pivo rád. Dokonce bych si troufal tvrdit, že je stejně kvalitní jako to české.

Poté, co jsem Německo alespoň okrajově procestoval, seznámil jsem se i důvěrněji s jeho pivními styly.

Základem německého pivovarnictví stále zůstává lager nebo pilsner v jakýchkoliv formách. Mezi jednotlivými značkami bývají samozřejmě obrovské rozdíly. Srovnejme např, ležák z malého pivovaru ve Franken s masovými výrobky Warsteineru nabo Radebergeru.

Jako další můžeme jmenovat německý weizen, který se na trhu objevuje v různých silách, stupňovitostích i barvách.

A pak následují nejrůznější kellerbiery, bocky, kölsche, rauchy nebo altbiery.

Zřejmě nejosobitějšími typy jsou Berliner weiss a Gose.

Slyšel jsem ještě o jakési hybridní formě zvané cottbuser, ale zatím jsem neměl šanci ji ochutnat.

V Kurníkšopě mne před dvěma dny zaujala 9% Archiv ze Zíchovce. Jedná se prý o prastarý pivní německý styl Lichtenhainer, pocházející z Duryňska, z okolí města Jena.

Další popis tohoto pivního typu na stránkách pivovaru Zíchovec mi připomíná typické pátrání cimrmanologů.

Je to údajně styl velice vzácný a tak okrajový, že nikdo přesně neví, jak má chutnat. Jedni tvrdí, že základem je 100% ječného sladu, jiní, že se má kombinovat i se sladem pšeničným. Jedny zdroje Lichtenhainer zařazují mezi kyseláky typu weissbier, druhé akcentují lehkou kouřovou příchuť.

Zajímavé, že i když jde o poněkud záhadný produkt, bylo přesně zmapováno, že se v 80. letech minulého století přestal na 14 let úplně vařit.

O renesanci stylu se prý snaží malé pivovary v Evropě i v Americe, ačkoliv se na jeho přesné podobě a definici nemohou zřejmě plně shodnout.

9% Archiv mne trochu zklamal. Necítil jsem v něm výraznější kyselost, ani náznak kouře. Nejvíce mi připomínal celkem pitelný a lehoučký letní ejlík s jemnými citrusovými podtóny. Místy jsem měl dokonce pocit, že byl při výrobě trochu říznutý citronovou limonádou.

Na žízeň dobré, leč degustačně jsem se o Lichtenhaineru mnoho nového a neotřelého nedozvěděl.

Pořád pro mne nejbizarnějším německým pivním stylem zůstává trpké Gose, do nějž se přidává kuchyňská sůl.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>