Rozloučení s Budapeští

Rozhodl jsem se, že sezónní rozloučení s Budapeští provedu důstojně.

To znamená navštívit obchod z petkami Csapház a mou oblíbenou ochutnávkovou hospodu. Tentokrát jsem se zaměřil vedle průzkumu místní minipivovarnické scény také na to, jak chutnají různé pivní styly v maďarských verzích.

Minipivovarské ležáky jsou většinou lehké a osvěžující. Ochutnal jsem i jakousi podkategorii hop lager – ležák chmelený skoro jako IPA. A takový Iluminator měl poctivých 7% alk. Rovněž jsem byl vyveden z celoživotního omylu, neboť slovo Világos neznamená ležák, nýbrž světlý.

Byl jsem potěšen i pivy tmavými, které jsou povětšinou hořčí chuti, což mám rád. Ejly chutnají v Maďarsku podobně jako u nás, Maďaři rozhodně cizokrajným chmelem nešetří. Jednou z krásných výjimek je kolschovský Grand Ale.

Nejpřínosnější pro pivní kulturu jsou však maďarská piva vyrobená z různých druhů zrna. Nadšený jsem byl už z pšeničňáků. Rizmajerova ovocná příchuť nebyla banánová, nýbrž měla v sobě něco z manga, guavy nebo passion fruit. Six finger mne zase fascinoval svým strmým hořkým zakončením. Pivo kukuřičné je možná našimi pivními estéty považováno za jakýsi paskvil, já však musím konstatovat, že chutná výborně. Plnohodnotný truňk jen kdesi v pozadí náznak lehké silážovosti, což však dělá tento nápoj zajímavým. Podobné je pivo prosné – kolestes,  pil jsem jeho polotmavou verzi a docela jsem si pochutnal. Mé skromné znalosti místního ugrofinského jazyka mi neumožnily zjistit, zdali se tyto speciály vaří 100% z alternativních sladů a jak a kde se tyto obilniny sladují.

Zklamal mne Corvinus Rex z přídavkem tokajského vína. Komerční, protivně nasládlé a hlavně neosobní. Už jsem pil lepší verzi. Velkým zážitkem však bylo pivo Szalonka – světlé nakuřované výčepní pivo s pohými 2,9% alk. Na tom se mohou učit přicházet onomu stylu na chuť i děti. Nakuřovanost v něm nebyla ta typicky koželužní, nýbrž mok chutnal jakoby do něj někdo hodil kus kvalitně vyuzeného špeku a pak je ještě nechal pár minut větrat u komína.

Nepohrdejte maďarským pivem když je dobře neznáte. Dokáže překvapit, potěšit a samozřejmě i nelítostně opít.

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>