Strachotvor 17°

Paskovský pivovar zdárně pokračuje ve výrobě speciálů.

Po jisté stagnaci, kdy podnik stabilně nabízel základní tři druhy svého piva a občas sortiment obohatil nějakým tím sezónním speciálem došlo k pozitivnímu oživení.

Pivovar vedle své, dnes už zavedené klasiky rozjel čilou výrobu svrchně kvašených piv.

Po zdařilé Štole a Rubanině se na pípě objevil 17° Strachotvor.

Je to zřejmě pivo uvařené ku příležitosti Halloweenu – čili anglosaského svátku, který se u nás snaží již pár dekád zdomácnět.

Jednoduchý jeho popis zní – Red IPA s chilli. Aby onen chmelový nápoj asocioval při Halloweenu nepostradatelnou krev, byla do něj dodána coby organické barvivo i červená řepa.

V přítmí paskovského šenku, který mimochodem stále zkrásňuje očekávaná červeň příliš nevynikla. Přesto z dostupné vizualizace přiznávám, že přívlastek „Red“ je v tomto případě objektivní.

První čichový dojem nebyl nic moc. Čekal jsem ve vůni chmel, případně inzerované chilli papričky. Spíš mi však mok voněl po kvasnicích a na chvilku jako bych v něm zaregistroval dokonce i stopové prvky diacetylu.

Už při prvním plném napití jsem odhalil poměrně intenzivní palčivost. Bylo to poměrně jednoduché Mám rád ostré pokrmy, u piva je to však trochu složitější.

Jako obvykle uvedu mé oblíbené srovnání piv stejné kategorie pomocí několika dnes už pro mne konstantních příkladů.

Asi nejpálivější chilli pivo jsem pil v australském Broomu v pivovarské hospůdce Matso. Velice kultivovaný mok shodného stylu jsem si vždy s oblibou vychutnával ve vídeňském Silber Sternu. Tam mělo pivko vedle dostatečné pikantnosti i snadno identifikovatelnou příchuť feferonek. Ani mne nezajímalo, zdali pochází z čerstvých plodin nebo z příslušného extraktu.

Podobnému zkoumání jsem vždy podrobil i sezónní speciál z Qásku Fire Dog. Občas pálil moc /i když pro mne ani ne/, jindy bych ani neřekl, že obsahuje nějaké ostré koření, někdy však měl pikantnost i příchuť akorát.

U Strachotvora je pálivost poměrně dominantní a dá trochu práce se prokousat (propít) i k jiným atributům. Například bych ani neřekl že onen truňk má EPM 17% a hořkost IBU 60 (tipoval jsem něco přes 40).

Jinak však strašidelný paskovský speciál považuji za příjemné zpestření sortimentu a dezertní vsuvku v uvědomělé tematické degustaci.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>