Štamgastský pivovar v Dolním Sklenově pořádá každou chvíli nějaké hody.
Nedávno to byly fazolové, minulou sobotu zase tvarůžkové.
Management se snaží přilákat co nejvíce zákazníků a při speciálních akcích se jim to nepochybně daří.
Dorazili jsme do Dolního Sklenova skoro inkognito. Vnitřní prostory byly řádně natřískané tvarůžekchtivými konzumenty a tak se zdálo, že se nebude kam usadit. Naštěstí majitel Vajt (zřejmě zkomolenina křestního jména Vítězslav) nám našel dva fleky a dvě židle.
Zpočátku (kolem 14.30) se zdálo, že organizačně hody trochu pokulhávají. Hodně hostů, hodně objednávek a zmatený a splašený personál. Během hodiny se však ujasnilo a akce probíhala tak, jak byla určitě naplánovaná.
10,5 ° a 12 ° skvělé. Akorát bych ubral na teplotě a přidal na řízu. Bylo praktičtější kupovat pivo přímo u pípy a nechat se obsluhovat pouze jídlem. A to skutečně stálo zato.
V nabídce byly tvarůžko – česnekové jednohubky, česnekačka s tvarglema a další speciality.
Topínka dvou barev byl smažený chléb se smaženými tvarůžky, z nějž jedna polovina byla kápnutá kečupem a druhá tatarkou.
Tvarůžková roláda obnášela klasickou sýrovou roládu s přidáním dotyčného nízkotučného sýra.
Ti dříve narození vzpomínají s dojetím na aperitiv Metropol, který byl doprovázen předkrmovou šunkovou rolkou. Ta se v Dolním Sklenově také objevila, pochopitelně plněná rozetřeným tvarůžkem.
Po hukvaldské klasice včetně polotmavé 14° přišla na řadu sametová revoluční 17°. O ní byl v šantánu veliký zájem. Mok značně tmavý, chuťově vzorně vybalancovaný a hlavně výživný. Připadal jsem si jako v mých mladistvých bavorských snech.
Sebou jsme si odnesli 200 gramů tvarůžkového salátu a pár řezů štrůdlu.
Ten byl pochopitelně také tvarůžkový.