Šušťur jede na páru

Pivovarník Oppelt mi nedávno přinesl celý arsenál svých lahváčů.

Šušťur vaří již pěkných pár let. Dokáže vyrobit klasiku a občas se uchýlí i k experimentům. V současnosti má v oblibě kávovou a dokonce kokosovou příchuť. Je to zajímavé, já jsem však dosti konzervativní a dávám přednost regulérním ležákům a ejlům.

Nedávno se však Oppelt uchýlil i k ne zrovna známému pivnímu stylu, kterým je německý Dampfbier. Je zajímavé, že tato kategorie piv má hned několik verzí, V USA vznikalo „parní pivo“ (Steam Beer) někdy v druhé polovině 19. století. Fígl byl v tom, že v té době poměrně nově vyšlechtěné spodní ležákové kvasnice byly použity na kvašení i zrání za vyšších „ejlovských“ teplot. Nejznámější Steam Beer pochází v současnosti z pivovaru Anchor ze S. Franciska. Pivovar funguje od roku 1981 a navázal na tradici zhruba o 100 let starší. Proč zrovna pivo parní? Ve Frisku v tom mají jasno. Z důvodů omezených prostor se chladívala mladina v kotlech umístěných na střeše pivovaru a díky fyzikálním zákonům se tvořila kolem střechy pára. Dalším vysvětlením je, že při fermentaci spodních kvasnic za vysokých teplot vznikalo větší množství CO 2 a jejich únik způsoboval syčící páru.

Nicméně, samozvanou ochrannou známku „Steam Beer“ si kalifornští hýčkali a když například v roce 1999 přišel se svým Steamem na trh kanadský Sleeman, bránili se soudně (neúspěšně).

Na druhé straně německý výraz Dampfbeer označuje stručně řečeno ječné pivo, které je však zakvašováno typicky „weizenovými“ kvasnicemi. Tento druh piva prý vznikl v Bavorsku koncem 19. století a byl myšlen jako druh piva laciného. Ječný slad tenkrát býval levnější než pšeničný, svrchní kvasnice pracují rychleji a do piva byl údajně přidáván i velice levný chmel (možná dokonce divoký). Otázkou je, zda-li v 19. století, když ještě pivovarská biologie byla teprve na počátku svého rozvoje, existovaly speciální kvasnice pro pšeničná piva.

Avšak Šušťur to dokázal. Jeho Dampfbeer, ač v něm není ani jedno pšeničné zrno, chutná jako weizen. Hřebíček, banán, nasládlý vstup. Degustačního odborníka možná překvapí trochu jiné, sušší tělo, avšak já bych toto pivo rozhodně označil za weizen.

Jen tak dál. Je třeba oživit klasické staré styly. Jen tím kokosem bych trochu šetřil.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>