Bamberská sobota

Ráno snídaně v hotelu (překvapivě bez piva) a potom přesun do sousední vsi. 

Původně jsem chtěl s kolegy zajet autobusem do blízkého Memmelsdorfu, avšak cesta vlakem z Norimberku mi vnukla další inspirace. Zajeli jsme si jen jednu zastávku do obce s názvem Hirschaid. Podle internetu se tam měly nacházet hned dva pivovary, ale jeden byl z centra docela vzdálený.

Tak jsme dopoledne dorazili do pivovarné restaurace U Krausů. Poloprázdný lokál nejspíš očekával návrat štamgastů z kostela. Objednaný ležák jsme obdrželi v kameninových džbáncích. Byl vynikající. Všimli jsme si, že místní hosté když dopili, položili džbánek na bok aby hostinskou upozornili na jeho prázdnost. Dále jsme si dali Rauch. Dobrý, ale proti Schlenkerle či Spezialu přece jen trochu slabší. Špatný nebyl ani Pils.

Při zpáteční cestě jsme vlakem míjeli obec Stullendorf. Tam se měly nacházet rovněž dva pivní svatostánky. Nejprve však bylo třeba navštívit proslulou sladovnu Weyermann, která se nalézá v Bamberku naštěstí blízko nádraží. Její součástí je i obchod s pivy a suvenýry. Ochotný prodavač nám nejprve dal ochutnat místní žitňák, který vaří přímo v tamějších prostorách. Bamberský velký pivovar Hof Brau byl zrušen v 70. letech minulého století, podnikavci si však koupili jeho ochrannou známku a pod tímto jménem vaří dále v minipivovaru své pivo. Vedle jejich asi 20 druhů bylo možno v prodejně zakoupit i moky ze Skandinávie, Polska nebo USA.

Další cesta vedla do historické pivovarské hospody Greifenklau. Tam přišlo trochu zklamání. Ležák vůbec nic moc a weizen celkem průměrný. Tak jsme alespoň zakousli bratwurst s kyselým zelím.

Šli jsme si trochu spravit chuť do Klášterního. Tam nám již osvědčená piva chutnala. A zase nás začala honit příslovečná mlsná. Roznášené pokrmy vypadaly lákavě. V jídelníčku jsme naráželi na spoustu neznámých slov. Mladší kolega Oppelt, který zásluhou svého nízkého věku asi navždy zmeškal vysílání polského špionážního seriálu S nasazením života se ptal, co je to Kloss.

„Kapitán, vole…“

Nakonec se jednalo zřejmě o lepkavý druh knedlíku ze syrových brambor, který jsme samozřejmě jako přílohu museli ochutnat.

Kolem deváté hodiny večerní jsme se stavili ještě na pár žejdlíků ve Fässle.

Původně jsem při zpáteční cestě ještě plánoval navštívit Regensburg, ale rozhodl jsem se, že toto město si necháme jako cíl naší další pivní výpravy na příště.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

3 komentáře u “Bamberská sobota

  1. Jsem už postarší týpek a tyhle zápisky z pivních výprav jsou pro mě něco, jako pro -nácti letého porno povídky :-) . Taky u toho zatajím dech a hltám slovo za slovem, abych po přečtení ještě na chvilku přivřel oči a představoval si tu hospůdku, kde se neprůhledné džbánky pokládají na bok. :-) Apropos, když jsem dostal v krčmě pivo poprvé do keramiky, tak jsem nechápal, proč mi číšnice neustále nahlíží do džbánku. Ale docvaklo mi to.
    R. C.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>