Proces dělení

Buňky se množí dělením. Stejně tak se rozmnožují i některé naše pivovary.

V minipivovarnictví je to jednoduché. Z jedné, zpravidla již dobře zavedené provozovny se vytvoří dvě. Někdy podnik expanduje, jindy se spolumajitelé nedohodnou a jeden z nich si založí vlastní trucpivovar. Zpravidla tyto procesy bývají pro náš pivní trh prospěšné.

Pivovárek v Lipníku nad Bečvou vznikl někdy kolem roku 2004 v prostorách místních hradeb. Byl to typicky domácí pivovar. Mladý zlatník Sekanina vařil pivo podomácku v blízkosti svého historického bytu. Lipenský (pro běžné občany spíše lipnický) 11° ležák se tenkrát točil pouze v tamním Sport baru.

Výroba se rozjela a lipenští (lipničtí) podnikatelé se nastěhovali do nového objektu. Vznikla pěkná útulná hospůdka a rozšířil se sortiment vyráběných piv. Značka se nazývala Svatovar a mok řádně zhořkl. Přesto se dobře prodával i chutnal.

Před pár lety jsem pivovarskou hospodu v Lipníku navštívil. Vše s pivem i jídlem se zdálo být v pořádku, přesto se mi zdálo, jakoby srdečná atmosféra v lokále jaksi zhoustla. Spolumajitelé se začali spolu přít. A to pro pivovar nikdy nevěstí nic dobrého. Předmětem sporu bylo tenkrát dilema, zdali používat jako zdroj tepla páru nebo plyn.

Koncem loňského roku vznikl v nedalekém Černotíně nový minipivovar. Měl jsem možnost ochutnat jeho ležák. Byla na něm poznat zkušená ruka dlouholetého sládka. Pelyňková hořkost Svatovaru byla zušlechtěna do lahodné české pilsnerovosti, sladová složka opět vystoupila poněkud dopředu, avšak drží se stále v předpisové balanci. Dlouhé, lehce chlebovité a snad i trochu hliněné doznívání. Každý lok vybízí k dalšímu rychlému napití. Toto se povedlo! Klasický příklad pozitivního přínosu pivovarského dělení.

K dělení dochází i v hobitovském Qásku. Dobří jazykové tvrdí, že v prostorách někdejšího dolu Rudý říjen v Ostravě – Heřmanicích si svůj trucpivovárek zakládá brazilský sládek z Qásku Caruso MacDonald (to není umělecké jméno). Kdo zná ruiny objektu někdejšího vytíženého slezskoostravského dolu, si na onom místě nedokáže představit žádnou mravnou pivovarskou hospůdku. Proto se má pivko z nového pivovárku Troll pro začátek čepovat ve FM ve známé hospodě U kocoura.

Dělení pivovarů se zdá být tedy jevem veskrze pozitivním. Snad se nezmění ve zhoubné rakovinné bujení.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>