I Holanďané nakuřují

Déle něž po roce jsem ve městě Nijmegen navštívil místní pivovar De Hemel.

Tentokrát jsme se neusadil na antipivní zahrádku, kde hosté konzumují spíše zákusky a kávu, ale zamířil přímo k výčepnímu pultu.

Stejně jako loni, jsem okusil místní podvodný lager Luna, který je vlastně ejlem. Zajímavý, ale žádný zázrak to nebyl.

Zaujalo mne nabízené pivko Moenen, což byl rookbier, čili nakuřovaný rauch. Hned mne překvapila barva. Nebyla temně hnědá, naopak se mi zdálo, že v ní pozoruji i nějaké tóny béžové. Jako rauch byl Moenen velmi decentní. Nebyl cítit po uzeném mase, ani po koželužně.  Hořkost měl střední a ačkoliv byl uvařen na 6,5 procent alkoholu,  připadal mi dosti pitelný. Trochu kouře bylo cítit v závěru, jinak se mok choval neutrálně, avšak ne ve smyslu industriální bezpohlavnosti, nýbrž spíše jako zdroj hledání a definic jeho vlastního charakteru.

De Hemel nabízel i další speciály ( výčepní mi nabídl vzorek lokálního porteru), ale ty si nechám na příště.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>