Panský pivovar v Paskově patří spíše k tradičnějším provozovnám.
Od svého znovuotevření před pár lety se věnuje výhradně pivům spodně kvašeným. Z jejich speciálů jsem doposud měl možnost ochutnat vánoční ochucenou 11° a nedávno světlou 15°.
Včera bylo ideální počasí, tak jsem do Paskova vyšel pěšky z Hrabůvky. Na cyklostezce podél řeky Ostravice byl celkem čilý provoz. Nostalgicky jsem vzpomínal, kterak jsem v době největšího temna od Frankovy Heydrichiády přecházel lesem ilegálně hranici okresu a pak mi bylo hořkou odměnou několik čepovaných kousků přímo v objektu paskovského pivovárku.
Když jsem dorazil, zaregistroval jsem změnu. Několik návštěvníků si na zahrádku (podnik byl rozvolněn po celou dobu politicko – zdravotnického teroru) objednalo „pšeničné“. Mám tomu rozumět, že Paskov začal vařit i „pšenku“? Jistě. Z pípy dočasně zmizel můj zamilovaný polosvětlý Borloch a byl nahrazen pšeničnou 12° s názvem Stolberg.
Jaký Stolberg vlastně je? Jedná se o pivo spodně kvašené, což je vlastně jakýsi protipól klasických weizenů nebo belgických witů. Mám dojem, že jedno z našich prvních pšeničných piv po roce 1990 - březnický Herold byl rovněž vyroben touto metodou. Když před léty vyráběl Qásek své pšeničné pivo Trigo, měl v plánu je uvařit jako svrchně kvašené. Avšak tehdejší sládek podcenil teploty při výrobě, pivo kvasilo v chladnu a svrchní kvasnice se začaly spontánně chovat jako ležákové. Výsledkem byl bezesporu chuťově zajímavý, leč do jisté míry i nestylový hybrid.
Na první pohled Stolberg ani jako pšenka nevypadá. Má krásnou světle hnědou vyčeřenou barvu. Ta prý byla i pro samotné výrobce překvapením. Už při primární ochutnávce není příliš složité zjistit, že se při výrobě nešetřilo ani tradičním pilsnerovým sladem. Pšenice je ve Stolbergu cítit jako svébytné zrno a lehce ozvláštňuje výslednou, veskrze ležákovou příchuť. Není tam ani ikonický „banán“, ani belgická witovská „indulona“. Pšenici reprezentuje o něco nižší hořkost, ale jinak pivko chutná celkem ležákově a myslím, že i já bych váhal je nekompromisně za pšenku označit, kdybych nebyl náležitě informován.
Zdálo se mi také,,že Stolberg ve srovnání s Obecní 10° má trochu nižší říz. Jedna věc je, že v současnosti pochází z pípy tlačené vzduchem, jinak jsem se dozvěděl, že přesná 12°byla vykvašena na slušných 5,2% alkoholu, takže možná ztratila trošku svého přirozeného CO 2.
Osobně bych přidal více pšeničného sladu (současný poměr jsem nezjistil), jinak bych ale u současné paskovské pšenky zachoval stávající charakter.
Tak se stavte ochutnat! Stojí to za to!
Včera jsem tam byl a dal jsem si tu pšenku taky. A když mi to hostinský podal, myslel jsem, že jsme si asi nerozuměli při objednávce (ona totiž mezi námi byla včera trochu složitější domluva. Ten hostinský se jeví jako příjemný člověk, ale včera na mě dělal dojem člověka trochu intoxikovaného i něčím jiným než alkoholem). Takže jsem nevěřil, že skutečně piju pšeničné pivo. Jsem tedy rád, že jsem se tady dověděl odpověď. Jinak za mě byla včera jednoznačně nejlepší černá třináctka, tam i přijde opravdu ukázková (zvláště, když si černé pivo vcelku není v ostravských pivovarech moc kde dát. Sice bývá, ale asi ne pravidelně).