Uherské Hradiště není jen o vínu

UH je proslulé zejména svým vinařstvím. To však nevylučuje fakt, že se v něm zřejmě dobře daří i pivu.

Při mé poslední cestě do tohoto města v roce jsem se skutečně věnoval výhradně degustaci vybraných vín Pak jsem celou noc až do rána asistoval svému kolegovi a hostiteli v jednom z kasin na náměstí, když v ruletě prohrál více než 20 000 Kč.

Tentokrát jsem se chtěl podívat na malebné městečko spíše z té pivní stránky.

Na Masarykově náměstí mne zaujala jídelna, která vedle levných jídel, jako byl např. kotel bramboračky za 40 Kč nabízela i dvě neotřelá točená piva. Krakonoš 11°z dalekého Trutnova a jarošovskou 11°Jura.

Kdysi naprosto nechutné pivo vařené snad z vrbového proutí je dnes pitelné, i když se mi zdá jeho příchuť trochu nepoddajná.

Před pár lety jsem si jeden Jarošov dal po degustaci Zlínského Ševce přímo v pivovaru v Malenovicích. A tam jsem zaregistroval docela markantní rozdíl.

Avšak teď mne napadá, že když jsem během své krátké základní vojenské služby v roce 1987 celých 20 dní abstinoval (skoro suchý duben), vysvobozujícím lahváčem byl zrovna Jarošovský Ležák:

Jídelna, kde se dalo i posedět je opravdu milý podnik. Jen škoda, že zavírá už v 15 hodin.

Se svým uherskohradišťským kolegou jsme odpoledne nejprve zamířili do Koruny na čepovanou Topolnou. Bohužel však bylo pondělí a úterý zavíracím dnem.

Ochutnávková pivnice na Mariánském náměstí nabízí pár speciálů. Vybral jsem si Hazy APA z nového olomouckého minipivovaru Twinberg. Co říci? Barva skutečně mlhavá, mok hořký vonící po šlechtěném, nejspíš americkém chmelu. Na chuť dobré, ale na žízeň potřebuji jiné značky.

Kolega mne  dále chtěl vytáhnout na Ryzáka, kterého však já důvěrně znám. Proto jsme zapadli do tradiční UH hospody Orlovna, která vaří své vlastní pivo.

Bohužel, z jindy poměrně bohaté nabídky byla na čepu pouze světlá 11°. Pivo docela vyčeřené, určitě v horku osvěžující, připadalo mi však dost sladké.

Chtělo by to trochu zahořknout.

Kousek od nádraží stojí majestátný patrový podnik Steak and Beer. Na čepu pivo z Dalešic. Podávají se pouze malá piva v roztomilých kryglících.

Dávám světlou 12° a následně i 13° . S chutí bych se věnoval i Májovému, ale není k dispozici.

Zajídáme speciálním jelením tatarákem.

Má denní bilance zahrnuje i lahvový Heffe Weizen Paulaner. Vzpomínám si, jak kdysi jeden český hudebník hrající na zámořské lodi si stěžoval na chronické ječné zrno. Tak jsem mu poradil pít výhradně pšeničňáky.

UH je bezesporu město, které má mimo jiné i co se týče pivních značek co nabídnout.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>