Zapomeňte na místo původu!

Doba se radikalizuje. Je pravda, že již před lety jsme v našich českých příbytcích pojídali segedínský guláš a zapíjeli jej „bavorákem“ vyrobeným z českého fernetu a toniku. Dnes je však stále těžší orientovat se v pivních značkách.

Včera jsem obdržel ostravské pivo ve sklenice se starým logem a nápisem „Jägerndorfer – krnovské pivo“. Kdybych bych byl nepoučen, určitě bych byl příjemně vzrušen. V Krnově se opět vaří pivo! Samozřejmě, že to tak není. Mok byl vyroben v pivovaru Janáček Uherský Brod, stejně jako Opavský Zlatovar hned v několika modifikacích, kde však drzá reklama jde ještě dále: Tak chutná Opava….

Pro pivní puristy se situace stává pomalu nepřehlednou. Ještěže máme ten internet. Ani tam však všechny potřebné informace nalézt nelze. Asi před půl druhým rokem jsem zhruba měsíc pátral po původu piva Rubač. Někteří podnikatelé slušně uvedou místo původu zboží, jiní svéřepě zatloukají. Příklad: Na ostravském sídlišti Fifejdy 1 je hned několik hospod, které si nechávají pro sebe pivo uvařit. Segal svého bývalého dvorního dodavatele Qáska nikdy nezatajil, jinak se ovšem k problematice stavěl personál konkurenčních zařízení. První informace o původu Honzíkovy zlaté 11°byla, že je vařena v Opavě (pochopitelně blbost), o pár dní později se se mnou jiná pracovnice o tomto problému odmítla bavit. V protější Malé Pajdě jim zase údajně vaří Pajďáka kdesi v Libereckém kraji.

Výrobu tradičních značek někde jinde pamatujeme již z konce 90. let. Dodnes se ve Staropramenu vaří piva Měšťan a Vratislav. Prý je dodržována původní receptura. Cha Cha. Možná jen, že se používá jiný program HGB.

Tak se dnes vaří Staropramen nebo Stella Artois v Ostravaru, PU v Nošovicích, neexistující Louny a Dačický v Březně a Krušovicích. Bohužel, tyto manýry přebrali i malovýrobci. Mnohé mini pivovary fungují jako outlet jiných minipivovarů s tím, že po čase samy zahájí vlastní produkci. Mnohdy však k tomu vůbec nedojde. Vzpomeňme na bombasticky propagovaný Sachsenberg v Českém Těšíně.

Jak je známo – pokrok se nedá zastavit. Používání vlastní značky, která je vyrobena někde jinde je u nás bohužel legální. Tak se pokusme v tomto vznikajícím chaosu orientovat a věřme, že řemeslná hrdost zvítězí nad pohodlností a ziskuchtivostí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

7 komentářů u “Zapomeňte na místo původu!

  1. Zdravím všechny přátelé piva,
    Chtěl bych zde jenom, jménem pivovárku Koliba Litoměřice, reagovat na tuto diskuzi. Naš pivovárek vaří pivo Kousek pouze pro naší restauraci a Restauraci Mostná hora taktéž v Litoměřických. Když jsme se dozvěděli poprvé, že defakto někdo padělá naší značku brali jsme to s humorem, ze asi musíme vařit dobré pivo, když se to někomu vyplatí, ale v tuhle chvíli z toho už moc radost nemáme, protože nám to pravděpodobně začíná kazit jméno. Asi z toho budeme muset vyvodit nějaké důsledky.

    • Tady jde o to, jestli mate svoji znacku registrovanou. Jestli byli v tomto velkovyrobci rychlejsi, bude to tezke. Tak se u nas pocatkem 90. let objevily sici stroje Toyota.

  2. Ono,dle mého názoru, na tom není zas tak moc špatného,když si někdo uvaří(nechá uvařit) své pivo v cizí varně,ale ať to tak taky prezentuje.V tom případě nemám problém si takové pivo s chutí dát,protože vím,že mě nikdo nevodí za nos.
    Naopak,takové to zatajování,lhaní,mlžení mě dovede znechutit ještě dříve,než dotčené pivo ochutnám.Mistry v tomto oboru se naposled stalo Qanto,když zamořili republiku svým extra levným pivem Kousek.To si pak pojmenovával každý po svém a když už náhodou netajili jeho původ,tak třeba mylně(záměrně?) uváděli,že to mají z Litoměřic…

  3. já měl teď dobrý zážitek z předvánoční Olomouce – táhli jsme z Moritze a Svatého Václava se na chvíli vyvětrat na vánoční trhy na náměstí a uviděli tam kousek pod rynkem vývěsku „Měštanský pivovar“ – tak jsem hned šel sondovat situaci, ptal jsem se odkud mají to své pivo – servírka mi furt jak papoušek odpovídala, že to je jejich pivo, nedal jsem se odbýt a chtěl upřesnění – kde tam mají varnu, kdo to konkrétně vaří a nějaké technické informace, málem se chuděla rozbrečela a zavolala si na pomoc provozní, ta nakonec odkryla karty – jejich vlastní pivo si vozí od Ječmínka z Prostějova. Fakkt nechápu tuhle debilní vizi – hrát si na pivovar, když si vozíš cizí pivo, kdyby místo debilního názvu „Měštanský pivovar“ si raději na nic nehráli a byli např. „Hospoda u krále Ječmínka“ , která čepuje skvělé pivo z Prostějova, tak bych tam ještě někdy určitě zašel, takhle je to jen další zbytečná putyka, která si hraje na něco, co není

    • Taky jsem se do tohoto „pivovaru“ dostal, akorát mírně poopravím informace: pivo si sice nechávají vařit v Prostějově, ale v minipivovaru Koliba…

Napsat komentář k David Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>