Tip na výlet

Máme tady krásné babí léto. Můžeme hasit podzimní žízeň v zahrádce útulné hospůdky, ale rovněž můžeme vyrazit do hor. Pro Ostravaky jsou nejblíže Hory Mariánské, ale já bych spíše doporučoval Beskydy nebo Jeseníky. Na svém výletě si najdeme malebné údolí s přírodní ozvěnou se zpožděním cca 300 ms. Na tomto místě zvoláme zřetelně „Ostravar!!“ Okolní příroda nám něžně odpoví:“…Avar…Avar…“

I neživá ozvěna pozná rozdíl mezi poctivým mokem z malého pivovaru a výrobkem nadnárodního podniku a moudře nás poučí….

http://www.pivovaravar.cz/

 

 

Pan Kvasnica na pochybách

Co se to stalo? Přemýšlí pivař – pamětník pan Kvasnica ve světle blikajícího proherního automatu v nevzhledné pivnici nad půllitrem neutrální kapaliny.Co se to stalo s pivem, které již přes tři desetiletí nese jméno slavného pohanského Boha, s pivem, které nás po léta oblažovalo svou hlubokou hořkostí a voňavou kváskovou chlebovitostí ulpínající po dlouhé vteřiny na patře pro niž jsme bývali ochotni procestovat Ostravu a okolí, abychom sehnali sklenici či láhev „beskydského“ či „nošovického“.Něco se ale stát muselo, protože to na co mám ty nejlepší vzpomínky a to, co piji teď nemůže být jedna a ta samá značka. 

Celý příspěvek

Zdražování piva a padající vlády

To, že vláda, která zdraží pivo padne říkal už ústy dobrého vojáka Švejka nadčasový spisovatel Jaroslav Hašek. V hektických dobách vzniku československého státu a první světové války to byla možná potvrzená skutečnost, ale jak je na tom toto v českých výčepech okřídlené přísloví v našich novodobějších dějinách? 

Celý příspěvek

Když v pivu chybí alkohol

Asi před pěti lety mi telefonoval jakýsi Vávra z Prahy. Původně jsem si myslel, že si na mne skoro 19 let po památné spářce U Blechy v Petřkovicích vzpomněl sám velký zpívající bubeník Víťa. Ani další můj známý Vávra to nebyl. Ten zemřel na otravu otrušíkem již více než před 100 lety.Potvora Maryša! Pan Vávra, který mi volal byl novinář. Sdělil mi, že v Praze zakoupil mou pivní knihu a že na ni hodlá psát recenzi. Byl jsem potěšen a zapředl pivní rozhovor.

Celý příspěvek