Novoroční pivní přípitek

Máte rádi pivo a pijete jej skoro denně po celý rok? Proč by zrovna Silvestr měl být vyjímkou?

Jako dítě a pubertální jinoch jsem se vždy koncem roku těšil na šumivé víno, kterému jsme nesprávně přezdívali „šampaňské“. Přes rok se u nás sekt příliš nepil a tak pro mne býval novoroční přípitek vskutku svátkem. Ovšem již ve věku 20 let v roce 1982 mne krátce po Vánocích napadla vtíravá myšlenka. Proč já – pivař v tréninku nezapíjím Nový rok právě pivem? Že to není tradiční? Tak já si z toho tradici udělám! A tak se i stalo. 30. prosince jsem si zakoupil několik lahví Staropramenu (tenkrát velmi kvalitního) a o půlnoci následujícího dne jsem jednu exnul.

Od té doby až na malé vyjímky, kdy pivo nebylo zrovna dostupné jsem si připíjel na Silvestra pivem skoro každý rok. Při mých hudebních produkcích v pohostinských zařízeních jsem se pídil po moku točeném, v jiných podmínkách jsem vzal za vděk alespoň lahváčem. Na zámořských lodích se pro mne stalo na pár let tradicí půlnoční vyprázdnění třetinky exportního Guinnessu (7,5% alk.). Vloni jsem příchod Nového roku oslavil černým Budvarem.

Takto apeluji na vás – pravověrní pivaři. Neshánějte láhve s drahým sektem a mějte na silvestrovskou půlnoc v pohotovosti alespoň jednoho kvalitního lahváče. Letošní rok byl, alespoň co se týče piva velice úspěšný, tak věřme, že podobně se vydaří i ten příští.

NA ZDRAVÍ!!!

Pivní přednáška v Hobitu

Dne 23.ledna 2013 odpovedne proběhne v pivotéce klubu Hobit (od Nového roku oficiálně Pivovarský Dům) přednáška na téma Historie a současnost českého piva. V ceně 345 Kč na osobu je vedle odborného výkladu (já) zahrnuta i degustace pěti druhů českého piva a konzumace v hodnotě 100Kč přímo ve výčepu klubu Hobit. Počet míst je omezen na 10, takže předchozí rezervace je nutná. V případě zvýšeného zájmu proběhne přednáška i následující středu 30.ledna. Přijďte se poučit i pobavit a hlavně napít!

Neznámá pivařka

Blíží se konec roku a s ním i často bujaré silvestrovské oslavy. Tak uvádím pro inspiraci svou básničku, kterou začínal můj pivní muzikál Únos Heinekena.                                                                    

 

 

Až mne ráno vzbudí chcaní a já vstanu ze zamě

Povšimnu si mladé paní, která leží vedle mne

 

Bolavá mi hlava říká – a to mne vždy zachrání

Nebyla v tom erotika, jenom piva chlastání

 

Kvantum piv jsem do ní nalil, asi deset, zdá se mi

Potom jsem ji lehce sbalil a skončil s ní na zemi

 

Bezvládně tu nyní leží ta neznámá pivařka

Venku zima, mírně sněží – kolem létá masařka

 

Neznám ani její jméno, i když mi jej říkala

Má snad vůbec nějaké věno? Hlavně, že mi tykala

 

K pivařce si opět lehám, nic mi není do lidí

Nyní jinou možnost nemám a ráno se uvidí

 

Až půjdete v noci chrápat nebo se jen vymočit

Nemusíte po nás šlapat – stačí nás jen překročit….