Hobitský zázvor

Pivo zázvorové nám bylo po léta odpíráno. Přitom určité množství tohoto zdraví prospěšného koření do některých speciálních piv rozhodně patří.

První pravý „zázvor“ jsem pil zřejmě v hodonínském Kuncovi.

Od té doby jsem se „gingeru“ nevyhýbal doma ani v zahraničí.

Ještě dříve jsem zjistil, že v Americe (a možná i jinde) znamená „Ginger Ale“ nápoj bez alkoholu, něco jako náš tonic.

V ostravském Hobitu vaří hodně druhů piva. V současnosti je na čepu výčepní světlé, ležáky světlé i tmavé, extra hořké, speciál Svatý Martin a navíc i jeden zázvorový ejlík nazvaný po místním štamgastovi Kuzmovi.

Jako u jiných piv i u zázvoráku záleží na kvalitě přísad, na poměrech mezi jednotlivými surovinami, varnými postupy apod.

Asi nejvýraznější zázvorové jsem popíjel v Pacově, v olomouckém Kopečku sládek nespoléhal na hotové extrakty a zázvor si sám strouhal.

Hobitský zázvorák je zvláštní. Výchozí silici nelze přehlédnout už ve vůni. Prvním mým dojmem byl poněkud nižší říz. Někdy bývají zázvorová piva nasládlá – hobitovský Kuzma má hořkost akorát.

Je zajímavé, že při degustaci tohoto 11° produktu se mi asociačně vrátil horký slunný den na ostrově Jamaica v létě 1989, kdy jsem hasil žízeň právě Ginger ejlem a byl jsem překvapen, že nápoj neobsahuje vůbec alkohol.

Zázvor strýce Kuzmy mi totiž trochu chutnal jako zmíněný soft drink. Nebo spíše, jakoby do hotového hořkého piva někdo nealkoholický Ginger Ale nalil.

Dopití půllitru mne nestálo žádné přemáhání, přesto degustační zážitek nebyl v tomto případě nic moc.

Asi bych se potřeboval v zázvorácích více zorientovat, ale někdy spoléhám na první kontakt.

Kuzmovo zázvorové pivo je určitě možno okusit jako zpestření sortimentu, nic extra ale od něj neočekávejte.

Strong

Strong znamená v angličtině „silný“ a takový je také staronový speciál od Ostravaru.

Asi před 18 lety se v ostravských hospodách objevilo nové pivo. Šlo o světlou 14°, která se jmenovala Strong.

Nějakou dobu se objevovala v místních výčepech a později pomalu vymizela.

Měl jsem tento truňk docela rád. Vždycky mi připomínal podobné pivo (co se týče barvy a stupňovitosti), které kdysi dávno točili v pražské pivnici U supa. Jednalo se o čtrnáctku z Bráníka.

V 90. letech se tento výrobek stal na čas součástí sortimentu čepovaných piv v pražském Branickém Sklípku.

Současný Strong je pro mne milou nostalgií. Chodil jsem na něj například do porubské pivnice U slunka.

Chuťově je Strong typicky ostravský ležák. Díky otevřeným spilkám má toto pivo stále svou charakteristickou příchuť, která snad nemusí každému vyhovovat, ale já si na ni patrioticky zvykl.

Osobitý charakter mám rád, nicméně v těchto případech mne vždy napadne s největší pravděpodobností aplikovaná metoda HGB (High Gravity Brewing) při níž se silný původní roztok vodou ředí na požadovanou stupňovitost.

I přesto však Strongovi fandím.

Hulvácké hašišové doupě

Již před svátky jsem si všiml loga vojkovického Koníčka na budově jedné, kdysi tradiční hospody.

Restaurace V Zátiší byla v 80. letech knajpa 3. cenové skupiny, kde točili „topolčanskou“ plzeň za 3.90 Kčs. Moc mi to tam nejelo, tak jsem raději chodil do blízkého šíleného podniku 4. cenové skupiny Na kopečku (dnes klub Rockhill), kde podávali o 1.10 Kčs 12° Zlatovar.

V 90. letech Kopeček na dlouho zavřeli, což byla škoda, neboť mi tam pivo dost chutnalo, Zátiší ovšem jelo furt.

Údajně objekt zakoupila nebo si pronajala někdejší česká hvězda německého hard porna Olina. Mám dojem, že podnik se nějaký čas jmenoval U kocoura a že tam snad vařili i obědová menu.

Nedávno objekt osiřel, avšak logo Koníčka dávalo naději.

Včera jsem znovuotevřený  podnik náhodně navštívil. Zpočátku jsem si myslel, že je zavřeno. Logo vojkovického piva nesvítilo a přes okno jsem registroval pouze matné světlo. Chyběla jakákoliv cedule s případným názvem staronové provozovny. Jen z boku byl na obvodovou zeď domu umístěn plakát, který ukazoval, že do hospody za roh je to 10 metrů.

Hmm. Do hospody…

Uvnitř stále svítila vánoční výzdoba a prostor se topil v možná intimním, avšak na poctivou nálevnu úplně nevhodném pološeru.

Upoutal mne rovněž vzduch vonící po třešňovém tabáku. V provozu bylo hned několik vodních dýmek.

Logo naštěstí nelhalo. Na čepu byl Ryzák 11° a Grošák 14°. Mladý výčepní, který vůbec jako rutinovaný výčepní nevypadal mi naštěstí natočil slušný půllitr 11° za 42 Kč. Pár lidí v šantánu popíjelo i silnější verzi Koníčka.

Jednomu hostovi, který byl zabrán do svého notebooku dokonce přinesli z kuchyně něco, co vypadalo jako normální klobása.

Interiér restaurace se po letech moc nezměnil. Místnost s výčepem a vedlejší extrovna. Akorát chybělo útulné světlo a hlučící konzumující hosté.

Nájemci to zřejmě myslí dobře, ale já osobně to na dlouho nevidím.

Jsem sice náročný i na pivní značky a vždy volím alternativu, ale rovněž dávám přednost výčepům, kde se cítím jako zamlada.

Proto třeba Shothouse na rohu Nádražní a Českobratrské navštěvuji pouze velice sporadicky, i když mají na čepu chutného Ogara a místo toho raději zajdu do Rady nebo do Helbicha, kde mám z posezení v mém domácím prostředí lepší pocit.

Marná sláva. Pivo v naší zemi nezahyne, ale bude se konzumovat v jiných podmínkách.