Plecháč

Škola AVE ART v Hrabůvce, kde učím se nalézá v blízkosti hned tří hospod.

Ta nejklasičtější stojí na rohu u tramvajové zastávky Jubilejní. Jmenuje se Slavia a já ji pamatuji už v roce 1981, kdy jsme tam se studenty zapíjeli úspěšnou školní akademie Šmeralova (dnes Matičního) gymnázia.

Tenkrát tam byl na čepu Pilsner Urquell podle tehdejší cenové politiky za 3.90 Kčs.

V dnešní době tento podnik sporadicky navštěvuji několik let a registruji jistý vývoj, řekl bych spíše k lepšímu.

Před nějakým časem byla část interiéru restaurace vyhrazena k účelům sázení, což hospodské atmosféře moc nepřidalo.

Toto naštěstí zmizlo nebo alespoň ustoupilo do pozadí.

Slavia začala vařit také polední menu za slušné ceny. Bohužel výběr piv Radegast, PU a Kozel není nikterak pestrý. A točení plzně je při dnešních standardech ne úplně ideální.

Hned o blok dále naší školy se nachází ostravarská Tankovna.

Tankový Ostravar 12°, Mustang 11° a Černá Barbora je základním sortimentem této restaurace. K němu se přidávají i speciální ostravarské speciály.

Podnik má slušnou obsluhu i celkem vychytanou kulturu čepování. V nabídce jsou i pivní chuťovky jako je hermelín, pivní sýr, hranolky či smažené cibulové kroužky.

Lokál to není nejlevnější, když uvážím, že o kus dál stojí rovněž ostravarová pivnice U černé Barbory, která se mi zdá pivně levnější.

Posledním blízkým podnikem, který jsem poprvé navštívil poměrně nedávno je nálevna Plecháč, která stojí vedle místní prodejny potravin na ulici Zlepšovatelů.

Skromná, částečně zastřešená předzahrádka a klasický interiér s místností s výčepem a přilehlým prostorem s několika dalšími stoly.

Poprvé mne Plecháč nalákal na slušnou ostravskou desítku. O pár měsíců později mne upoutal nápis na externí tabuli, že čepují Svatomartinskou polotmavou 13° z Litovle.

Nostalgicky jsem zavzpomínal na sváteční černou 16° Ondráš a hned si jeden kus dal.

A před týdnem Plecháč nabízel 11° Zubr Grand za dnes skoro neuvěřitelných 32 Kč.

Šantán je otevřen už v 9 hodin ráno, o čemž svědčí i místní štamgastské osazenstvo. Je to přesně to, na co jsem zvyklý. Pivo ve slušné kvalitě za křesťanské ceny a celkovému dojmu pomáhá i příjemná, účastná obsluha, která dokáže i s náhodným hostem pokonverzovat.

Zdá se, že svou po celý život odkládanou pedagogickou praxi dnes vykonávám v přátelské lokalitě.