Zajíc s pěnou

Zhruba před 10 lety jsem popisoval svůj výlet do Krušných Hor.

Mimo jiné jsem se podělil o svůj zážitek v obci Perštejn (pivovar Chalupník) a zmínil jsem se též o návštěvě tenkrát nově otevřeného pivovárku v Kynšperku.

Pivovar byl pěkný, na zahrádce pohotová obsluha, krmě celkem kvalitní, leč to samotné pivo mohlo mít výraznější chuť.

Jak jsem se před svou opětovnou cestou do Kynšperku dozvěděl, pivovarská hospoda je v této době uzavřena. Naštěstí prý jen do jarní a letní sezóny.

V areálu pivovaru Kynšperk funguje pivovarská prodejna. Je možno zakoupit několik druhů místního piva a dále též spoustu upomínkových předmětů včetně kupř. pivního skla s logem.

Přímo na místě se rovněž můžete dozvědět něco o historii místní provozovny.

Pivovar byl založen již v roce 1595. Největšího rozmachu začal však dosahovat po roce 1840, kdy jej získal šlechtický rod Haasů z Haasenfeslu.

Pivovar se rekonstruoval, modernizoval a před 1. sv. válkou byl schopný výstavu až        80  000 hl ročně. Také po baťovsku úspěšně konkurenčně ničil malé podniky ve svém okolí.

Po válce jeho produkce klesla na desetinu, avšak brzy se navrátil k původním číslům.

Fungování kynšperského pivovaru končí někdy po znárodnění v 50. letech.

K obnovení provozu došlo v roce 2013 a od té doby pivovar vyrábí různé druhy piv pod značkou Kynšperský Zajíc.

Když se člověk trochu zajímá o historii dozví se například, že jeden z majitelů Jiří Haas z Haasenfeslu byl velký bohém, který divoce vypíjel hospody, platil všem hostům útratu a enormně střídal své milenky. Údajně se v předvečer svého nuceného odsunu po 2. sv. válce zastřelil.

A jak chutná Zajíc?

Myslím si, že za posledních 10 let se jeho kvalita znatelně zlepšila. Chutnala mi petková 11°, 12° i černé.

Chtělo by se do pivovárku v Kynšperku, kde jinak skonal pes a sporé služby tam povětšinou provozuje vietnamská komunita zavítat v letní sezónu.

Škoda, že je to tak daleko….