Klášter

Pivovar Klášter poblíž Mnichova Hradiště byl založen roku 1570. O rok později bylo v českých zemích kvůli špatné úrodě obilí vaření piva zakázáno.

Docela smůla na rozjezd kariéry. Pivovar však přežil a já se z jeho výrobkem setkal poprvé již v roce 1984. Dvanáctka v pěkné hospodě III. ck.skupiny jako křen. Díky ní jsem bez problémů vyšlapal nekonečný svah vedoucí k místnímu nádraží. O 4 roky později v Mladé Boleslavi mi vykoupili v bufetu poslední láhev Kláštera přímo před žíznivým nosem.

Pak jsem Klášter pil v oné oblasti až v roce 1993. Cestu jsem spojil ještě s Podkováněm. V roce 1999 jsem objevil lahodnou klášterskou 10°v jedné sympatické nálevně v pražském Podskalí. Pivovar tenkrát provozovala jakási pražská firma a já cítil v tomto pivu trochu indulonu. Pak jsem volal tamějšímu řediteli, že jejich pivo točené v jistém bufetu u Masarykova nádraží bývá stabilně kyselé. Přes telefon mi tehdy nabídl místo obchodního zástupce.

Během doby se Klášter stal součástí skupiny K-Brewery, později Pivovarů Lobkowitz. Jejich 11°nefiltr jsem si občas s chutí vypil. Pak jsem párkrát narazil na jejich normální ležák a musím přiznat, že jsem byl docela zklamán.

Včera jsem si zakoupil lahvovou nepasterovanou 11°a celkem jsem si pochutnal. Pivo chuti poddajné bez výrazného charakteru, leč s dlouhou chlebovou dochutí. Takové by se dalo popíjet i po delší dobu. Nu což. Dnes pivovar patří prakticky Číňanům a nezbývá doufat, že tato značka spíše změní k lepšímu jejich pivně-chuťové návyky než by reverzně oni změnili celkem příjemnou chuť naší tradiční pivní značky.